x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Vrei să salvezi planeta? Lași mașina acasă și nu sari de 2 burgeri/săptămână

Vrei să salvezi planeta? Lași mașina acasă și nu sari de 2 burgeri/săptămână

27 Oct 2022   •   06:15
Vrei să salvezi planeta? Lași mașina acasă și nu sari de 2 burgeri/săptămână

40 de indicatori esențiali pentru reducerea la jumătate a emisiilor globale de gaze cu efect de seră până în 2030 au fost analizați în cadrul raportului „State of Climate Action 2022", realizat de un grup de organizații. Cercetătorii au descoperit o imagine sumbră, cu jumătate dintre acești indicatori pe o traiectorie greșită, cinci dintre ei îndreptându-se chiar în direcția greșită.

 

Indicatorii cei mai îngrijorători au fost: utilizarea gazului - care crește rapid într-un moment în care ar trebui redusă în favoarea energiei regenerabile, fabricarea oțelului - unde tehnologia de reducere a emisiilor nu este adoptată suficient de repede, călătoriile efectuate cu autoturismele, rata de pierdere a pădurilor de mangrove și emisiile din agricultură.

Ani Dasgupta, directorul executiv al World Resources Institute, una dintre organizațiile responsabile pentru raport, a atras atenția asupra condițiilor meteorologice extreme înregistrate în acest an în întreaga lume. „Lumea a văzut devastarea provocată de o încălzire de doar 1,1 C. Fiecare fracțiune de grad contează în lupta pentru protejarea oamenilor și a planetei. Asistăm la progrese importante în lupta împotriva schimbărilor climatice, dar încă nu suntem învingători în niciun sector", a spus el.

Consumul de carne ar trebui redus la echivalentul a doi burgeri pe săptămână în țările dezvoltate, iar transportul public ar trebui extins de șase ori mai repede decât în prezent, dacă vrem să evităm cele mai grave consecințe ale crizei climatice - recomandă analiștii.

Raportul a concluzionat că este nevoie de investiții mult mai mari pentru ca economia mondială să treacă la o economie cu emisii reduse de dioxid de carbon: ar fi nevoie de fonduri suplimentare de aproximativ 460 de miliarde de dolari pe an în următorul deceniu, iar guvernele trebuie, de asemenea, să înceteze tratamentul favorabil acordat combustibililor fosili.

Experții au cerut instituțiilor financiare să înceteze să mai susțină producția de combustibili fosili și industriile cu emisii mari de carbon

Concluziile raportului vor fi prezentate guvernelor în cadrul summitului Cop27 al ONU privind clima, care va începe luna viitoare în Egipt

×