x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe WASHINGTON/Comisie de "studiu" al practicilor CIA

WASHINGTON/Comisie de "studiu" al practicilor CIA

06 Mar 2009   •   00:00

Comisia pentru Informaţii din Senatul american a anunţat că va analiza practicile de detenţie şi interogare ale CIA pentru a le putea reorganiza în viitor, relatează AFP.



"Scopul este de a revizui practicile şi de a elimina bazele politicii interogatoriilor şi detenţiei pe viitor", a precizat comisia într-un comunicat.

Potrivit documentului, senatorii din comisia specială pentru Informaţii vor să înţeleagă "modul în care CIA a creat, a pus în funcţiune şi a menţinut practicile de interogatoriu şi detenţie", şi "cum a stabilit că un deţinut dispune de informaţii importante".

Senatorii vor încerca, de asemenea, să afle "dacă CIA a informat corect autorităţile privind detenţia şi interogatoriile, printre care şi comisia pentru Informaţii a Senatului" şi "dacă CIA a aplicat aceste practici conform unor instrucţiuni oficiale".

Comisia va proceda, de asemenea, la "o evaluare a informaţiilor obţinute graţie tehnicilor modificate, apoi graţie tehnicilor obişnuite". Pentru a-şi încheia misiunea, senatorii vor avea nevoie de "aproximativ un an".

"Aceasta va fi o analiză a practicilor şi nu o anchetă, iar scopul va fi exclusiv de verificare a faptelor pentru a trage învăţăminte din acestea", excluzând o finalitate judiciară, potrivit unei surse din Senat.

Potrivit foştilor oficiali ai agenţiei de informaţii, folosirea metodelor dure şi simularea înecului au furnizat informaţii care au permis evitarea mai multor atentate în Statele Unite după 11 septembrie.
  • Mediafax

×
Subiecte în articol: externe