x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe WikiLeaks: România ar vândut Libiei 100.000 de Kalaşnikovuri

WikiLeaks: România ar vândut Libiei 100.000 de Kalaşnikovuri

de Carmen Plesa    |    01 Feb 2011   •   18:55

 Marea Britanie refuzase să exporte pistoalele-mitralieră, de teamă că regimul de la Tripoli le va reexporta în ţări precum Ciad sau Sudan

O companie românească ar fi exportat 100.000 de arme automate Kalaşnikov tip AK – 47S către Libia, potrivit conţinutului unui e-mail expediat la 6 noiembrie 2008 de la ambasada americană din Tripoli  către Departamentul de Stat american, arată un document WikiLeaks transmis la The Telegraph. E-mailul era trimis şi către Ambasada SUA de la Bucureşti, precum şi în atenţia reprezentanţele diplomatice americane din Londra, Ciad, Sudan, Algeria, Egipt, Niger.

În corespondenţa trimisă de la Tripoli se atrage atenţia că autorităţile Regatului Unit nu i-au permis companiei britanice York Guns să exporte 130.000 de pistoale mitralieră  AK – 47S către Libia şi că este posibil ca alte state să fi răspuns acestei cereri de arme făcută de libieni.

Potrivit reprezentantului ambasadei americane de la Tripoli, informat de biroul politic al ambasadei Marii Britanii în Libia, York Guns ar fi urmat să acţioneze ca intermediar între o parte neidentificată din Ucraina şi procuratorii oficiali ai Comitetului libian pentru Apărare (echivalentul unui minister al Apărării). Însă ambasada Marii Britanii la Tripoli a considerat că guvernul Libiei ar intenţiona să revândă armele fie guvernelor, fie unor grupuri de rebeli din Sudan şi Ciad, aşa că autorităţile Regatului au decis la 30 octombrie 2008 să nu aprobe exportul de arme, se arată în corespondenţa americană.

Separat, la 23 octombrie 2008, Muhammad el-Obeidi, un om de afaceri libian care are legături strânse cu regimul lui Muammar Gaddafi, i-a spus şefului biroului pentru afaceri politice şi economice al ambasadei americane că a semnat un contract cu o companie românească pentru exportul către Libia a 100.000 de arme automate AK-47S, se arată în corespondenţa dezvăluită de WikiLeaks.

Fratele mai mare a lui  El-Obeidi a fost ministru al Apărării în Libia, între 1954-1969, iar nepotul său este un fost premier şi actual secretar în Ministerul Afacerilor Externe de la Tripoli.

El-Obeidi a semnat contractul cu partea română în septembrie 2008, la Paris, se mai arată în documentul Wikileaks. Omul de afaceri a spus că a fost mandatat pentru a facilita achiziţia pentru Jafl al-Khamis, o unitate armată specială condusă de Khamis Gaddafi, fiul liderului libian Muammar al-Gaddafi. Potrivit corespondenţei dezvăluite de Wikileaks, El-Obeidi a fost deschis în ceea ce priveşte contractul, dar a evitat să spună dacă armele vor fi utilizate în Libia sau vor fi reexportate către o altă destinaţie.

×