x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Wikileaks: SUA au spioni în biroul secretarului general

Wikileaks: SUA au spioni în biroul secretarului general

11 Feb 2011   •   13:31
Wikileaks: SUA au spioni în biroul secretarului general

Documente diplomatice secrete date publicităţii de WikiLeaks arată că Statele Unite au informatori în biroul secretarului general al NATO, relatează astăzi presa norvegiană şi suedeză, citată de DPA.

Angajaţi NATO aflaţi sub comanda actualului şef al NATO, Anders Fogh Rasmussen, precum şi sub comanda predecesorului său, Jaap de Hoop Scheffer, au transmis informaţii autorităţilor americane, informează realitatea.net.

Diplomaţii din toate statele NATO îşi informează în mod regulat ţările în legătură cu evoluţiile oficiale din organizaţie, dar documentele WikiLeaks arată că SUA au folosit şi "spioni" pentru a obţine informaţii neoficiale din biroul secretarului general.

Un document datat din 10 septembrie 2009 şi publicat de cotidianul norvegian Aftenposten face referire la o scrisoare trimisă de Rasmussen secretarului general al Organizaţiei Tratatului pentru Securitate Colectivă (OTSC).

Scrisoarea, un răspuns cordial la un mesaj anterior al secretarului OTSC, Nikolai Bordiuja, care îl felicita pe Rasmussen pentru preluarea funcţiei, a fost transmisă misiunii americane "de un membru al personalului internaţional al NATO", se arată în document.

Un al doilea document, datat din 20 august 2009, face referire la reacţiile provocate de o scrisoare redactată de Rasmussen privind situaţia drepturilor omului din Afganistan. Scrisoarea îi era adresată preşedintelui Hamid Karzai. Multe state membre voiau ca scrisoarea să fie trimisă după alegerile din Afganistan din acel an, însă Rasmussen nu voia să aştepte atât de mult timp.

Diplomaţii americani au conchis că este "neobişnuit ca secretarul general să acţioneze într-un dosar atât de sensibil din punct de vedere politic fără o ghidare mai clară şi mai multă transparenţă cu aliaţii".

"Rasmussen pare să acţioneze cu mai multă independenţă decât predecesorul său", se arată în raport. Rasmussen, fost premier danez, a preluat conducerea NATO în 2009.

×