x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe William Safire a decedat

William Safire a decedat

de Mihaela Matachita    |    28 Sep 2009   •   00:00

Jurnalistul american William Safire, laureat al premiului Pulitzer pentru editorialele din New York Times şi autorul discursurilor ex-preşedintelui SUA, Richard Nixon, a încetat din viaţă, la vârsta de 79 de ani, în urma unui cancer la pancreas, la un spital din Rockville, statul Maryland, a informat BBC News Online.

Safire, care a fost şi consilier al preşedintelui Richard Nixon în timpul scandalului Watergate, soldat cu destituirea acestuia în 1974, a devenit foarte cunoscut, în ultimii 30 de ani, pentru editorialele publicate în New York Times.  

Născut în 1929 la New York, Safire a lucrat ca jurnalist şi specialist în relaţii publice, devenind asistent special al lui Nixon la începutul anilor '70, calitate în care a monitorizat vizita acestuia în China şi elementele care au dus la izbucnirea scandalului Watergate, încheiat cu destituirea şefului statului. În 1973, s-a alăturat echipei de la New York Times ca editorialist la biroul din Washington, iar cinci ani mai târziu a obţinut un premiu Pulitzer pentru editorial.

MICILE FRAZE ASASINE

Safire a publicat şi cărţi despre regulile scrisului şi limbă, cea mai recentă fiind "How Not to Write: The Essential Misrules of Grammar", apărută în 2005. "Safire's Political Dictionary", publicat în 1968, s-a bucurat de succes, fiind reeditat de mai multe ori. El şi-a câştigat un loc în propriul dicţionar, dar şi în cultura populară americană, printr-o frază pe care a pus-o într-un speech al lui Spiro T. Agnew, vicepreşedintele lui Nixon, în care îi critica pe "the nattering nabobs of negativism" (nababii măgulitori ai negativismului), care au format "clubul celor 4 H" - "the hopeless, hysterical hypochiondriacs of history" (ipohondrii deznădăjduiţi şi isterici ai istoriei).

Scandalul Watergate privind interceptarea ilegală a convorbirilor rivalilor politici în cursul campaniei lui Nixon pentru realegere, în 1972, l-a obligat pe acesta să demisioneze din funcţia de preşedinte. Din fericire, New York Times, ziar "liberal" în accepţiunea americană a termenului, îi oferise conservatorului Safire jobul de editorialist cu o lună înainte de izbucnirea scandalului.

A pus capăt seriei de editoriale politice în 2005 şi în anul următor i s-a acordat cea mai înaltă distincţie civilă americană, "Presidential Medal of Freedom".

×
Subiecte în articol: externe