x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe YanukovychLeaks.org a început să publice documente pe care Viktor Ianukovici ar fi încercat să le distrugă

YanukovychLeaks.org a început să publice documente pe care Viktor Ianukovici ar fi încercat să le distrugă

de Agerpres    |    25 Feb 2014   •   20:18
YanukovychLeaks.org a început să publice documente pe care Viktor Ianukovici ar fi încercat să le distrugă

Mai mulţi ziarişti ucraineni au creat pagina de internet YanukovychLeaks.org, pe care au început să publice documente ce au aparţinut fostului preşedinte Viktor Ianukovici, care se ascunde în prezent probabil în estul Ucrainei sau în peninsula Crimeea, după ce s-a văzut sâmbătă nevoit să fugă din Kiev pentru a nu ajunge în mâinile protestatarilor, relatează marţi agenţia EFE.

După cum explică autorii iniţiativei pe noua pagină web, ce poate fi accesată în limbile ucraineană şi engleză, circa 200 de dosare conţinând mii de documente au fost scoase din lacul reşedinţei lui Ianukovici de la Mejigorie. Acesta din urmă le-a aruncat acolo în încercarea de a le distruge în grabă înainte de fugi.

După descoperirea documentelor, un grup de ziarişti şi activişti şi-a asumat sarcina sistematizării şi investigării lor, pentru a putea fi publicate în mod ordonat. Ele includ, printre altele, facturi pentru construcţia luxoasei reşedinţe, registre de contabilitate, acte privind donaţiile oferite partidului de guvernământ, dar şi dosarele unor ziarişti şi opozanţi ai regimului consideraţi 'periculoşi'.

Până în prezent, pe site-ul nou creat au fost postate numai 374 de documente, puţin mai mult de 2% din tot ce s-a găsit în lacul reşedinţei, iar actele şi fotografiile publicate au fost mai întâi supuse unui proces de uscare şi restaurare.

×