Bryan Sykes, un genetician care lucrează la Universitaeta Oxford, plănuieşte o expediţie în Himalaya pentru a captura un exemplar viu a legendarei creaturi "Yeti", despre existenţa căreia spune că are dovezi constând în câteva fire de păr al căror ADN l-a studiat.
Sykes spune că "Yeti" nu este monstrul asemănător unui om de care vorbesc legendele şerpaşilor, ci o specie de urs, asemănătoare ursului polar, despre care se credea că a dispărut cu 40.000 de ani în urmă.
Studiul a două fire de păr supuse analizei de un vânător a arătat o similaritate de 100% cu specia considerată dispărută. Echipa de geneticieni condusă de Sykes crede că aceşti urşi ar putea trăi, încă, în regiunile izolate din Himalaya, exemplarele respective fiind cele care au dat naştere legendei Yeti.
Într-un interviu pentru NBC News, realizat în urmă cu ceva timp, Sykes a încurajat iubitorii naturii să adune mostre de păr descoperite în pădure sau în regiunile izolate şi să i le trimită pentru analiză.
Îndemnul a fost urmat de mai multe persoane, echipa condusă de Sykes analizând 36 de mostre din regiuni în care creaturi similare cu Yeti se crede că ar exista (Bigfoot în SUA, Almasty în Rusia etc).
Majoritatea mostrelor au putut fi explicate cu uşurinţă - proveneau de la cai, vaci, urşi, lupi sau chiar de la oameni. Însă câteva fire de păr de culoare roşcat-deschis, provenite de la un vântor din regiunea indiană Ladakh, precum şi alte fire de păr brun-roşcat dintr-o pădure de bambus din Bhutan au fost clasificate ca aparţinând speciei dispărute de urs.
Sykes spune că ursul crezut dispărut era fie o rasă derivată din urşii polari, fie un hibrid între urşii polari şi urşii arctici.
Acesta a adăugat că o expediţie în Himalaya, pentru a captura un astfel de exemplar, este următorul pas logic.
"Avem nevoie de un Yeti viu", spune Sykes.