x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Zelenski, despre atacurile asupra porturilor ucrainene: o agresiune asupra tuturor europenilor

Zelenski, despre atacurile asupra porturilor ucrainene: o agresiune asupra tuturor europenilor

de Redacția Jurnalul    |    06 Sep 2023   •   17:08
Zelenski, despre atacurile asupra porturilor ucrainene: o agresiune asupra tuturor europenilor
Sursa foto: Hepta

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat miercuri că atacurile asupra porturilor ucrainene reprezintă o agresiune asupra tuturor europenilor. De asemenea, el le-a cerut europenilor să nu impună restricții privitoare la tranzitul cerealelor ucrainene.

Declarațiile au fost făcute prin mijloace video, în deschiderea dezbaterilor de la Summit-ul Inițiativei celor Trei Mări (I3M) care se desfășoară la București.

„24 februarie a schimbat totul, am reușit toți să dăm dovadă de solidaritate... Ucraina este recunoscătoare țărilor și dumneavoastră personal pentru că ne-ați ajutat... Facem front comun pentru libertatea noastră comună, pentru viitorul nostru comun”, a spus Zelenski la începutul discursului său.

Președintele ucrainean a vorbit și despre bombardamentelle care vizează porturile ucrainene pe care le-a catalogat drept o agresiune față de toate țările din Europa.

„Porturile ucrainene sunt bombardate în aproape fiecare noapte, trebuie să fim foarte atenți la logistica noastră... Este o agresiune brutală nu doar împotriva noastră ci și a întregii Europe”, a mai spus Zelenski.

Președintele Zelenski s-a referit și la exporturile de cereale din Ucraina spunând că este împotriva limitării acestora deoarece țara are nevoie de fonduri.

„Este vorba despre supraviețuire în fața terorii rusești... Ucraina nu trebuie transformată într-o țintă economică... noi sperăm că solidaritatea ne va uni în continuare”, a precizat Zelenski.

Summit-ul Inițiativei celor Trei Mări (I3M) și Forumul de Afaceri I3M au loc în perioada 6-7 septembrie 2023, la București. Inițiativa celor Trei Mări (Marea Baltică, Marea Neagră și Marea Adriatică) este o platformă politică flexibilă și informală care reunește 12 state membre ale Uniunii Europene situate între cele trei mări menționate - Austria, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Slovenia.

La Forum participă și parteneri strategici care susțin Inițiativa celor Trei Mări: Comisia Europeană, Germania și SUA, precum și invitați speciali și reprezentanți ai organizațiilor internaționale relevante.

(sursa: Mediafax)

 

Zelenski s-a adresat prin videoconferinţă summit-ului I3M de la Bucureşti

×