x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Zelenski cere Occidentului să accelereze livrările de armament

Zelenski cere Occidentului să accelereze livrările de armament

13 Sep 2022   •   09:00
Zelenski cere Occidentului să accelereze livrările de armament

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, face apel la Occident să accelereze livrările de armament, în timp ce trupele ucrainene încearcă să consolideze controlul asupra unei mari porțiuni de teritoriu din nord-estul țării.

De când Moscova și-a abandonat sâmbătă principalul bastion din nord-estul Ucrainei, marcând cea mai gravă înfrângere de la începutul războiului, trupele ucrainene au recucerit zeci de orașe, într-o schimbare uimitoare a momentului de pe câmpul de luptă, scrie Reuters.

Un oficial militar american de rang înalt a declarat că Rusia a cedat în mare parte teritoriul de lângă Harkov, în nord-estul țării, și și-a retras multe dintre trupele sale peste graniță. citiți mai departe

Washingtonul și aliații săi au furnizat Ucrainei arme în valoare de miliarde de dolari, despre care Kievul spune că au ajutat la limitarea câștigurilor rusești.

Într-un discurs video ținut la sfârșitul zilei de luni, Zelenski a declarat că Ucraina și Occidentul trebuie să "consolideze cooperarea pentru a învinge teroarea rusă".

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că forțele ucrainene au făcut "progrese semnificative" cu sprijinul Occidentului.

"Ceea ce au făcut este foarte metodic planificat și, bineînțeles, au beneficiat de un sprijin semnificativ din partea Statelor Unite și a multor alte țări pentru a se asigura că Ucraina are echipamentul de care are nevoie pentru a continua această contraofensivă", a declarat Blinken.

Washingtonul a anunțat săptămâna trecută cel mai recent program de armament pentru Ucraina, inclusiv muniție pentru sistemele antirachetă HIMARS, și a trimis anterior Ucrainei sisteme de rachete sol-aer NASAMS, care pot doboarî avioane.

Zelenski a declarat că Ucraina a recucerit aproximativ 6.000 de km pătrați de teritoriu, o fărâmă din suprafața totală a Ucrainei de aproximativ 600.000 de km pătrați. Teritoriul recucerit este aproximativ echivalent cu suprafața combinată a Cisiordaniei și a Fâșiei Gaza.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Volodimir Zelenski