Corespondenta din Washington
La 230 de ani de la obtinerea independentei, SUA raman, in ochii multora, principalul simbol al libertatii. Admirata si criticata deopotriva, "tara tuturor posibilitatilor" a adoptat si un numar mare de romani. Despre cum este Romania perceputa in SUA vorbeste ambasadorul, Sorin Ducaru.
Jurnalul National: Domnule ambasador, discutam despre relatia romano-americana in perioada comunista si dupa 1989, cand ne-am transformat din "ciuma" in "muma".
Sorin Ducaru: Situatia e un pic mai nuantata. In 1968, Romania a fost singura tara comunista si parte a Tratatului de la Varsovia care nu s-a alaturat sovieticilor spre a sugruma asa-numita "Primavara de la Praga". De atunci Romania a fost perceputa ca un fel de posibila "crapatura" in Zidul Berlinului, iar lucrul acesta ne-a creat vizibilitate externa. Politica noastra a fost mult mai pro-occidentala fata de cea a statelor din spatiul Estic. Insa aceasta deschidere a fost precedata de frustrare si deziluzie din partea americana. Pentru ca in 1980 a luat-o in sensul exact invers si-a devenit cea mai autocratica si nedemocratica societate.
Tot dupa anii â80 au venit jumatate din romanii prezenti astazi pe teritoriul SUA.
Firesc. Nu puteau suporta ceea ce se intampla in tara.
NATO si 11 Septembrie
Cum s-a schimbat relatia, dupa intrarea noastra in NATO?
Intrarea in NATO nu a fost doar o chestiune de securitate, ci si o validare a transformarilor din Romania, a reintoarcerii noastre la familia careia apartineam de drept. De reintoarcere la familia statelor de tip democratic si cu orientare de piata careia noi ii apartinusem inainte de al II-lea razboi mondial si de la care am fost "deviati" artificial de catre perioada nazista si apoi de cea comunista.
A jucat 11 septembrie un rol important pentru intrarea in NATO?
Multi spun ca Romania a intrat in NATO datorita atentatelor din 11 Septembrie. Eu spun ca Romania a intrat in NATO asa cum ar fi putut sa intre si in 1997. Dupa parerea mea Romania ar fi trebuit sa intre in NATO inca din 1997.
Un sondaj de opinie cerea americanilor sa descrie Romania in cinci cuvinte. Majoritatea erau "rosu", "Ceausescu", "Nadia", "Hagi".
Romania e asociata la nivelul folclorului, pe partea pozitiva, cu Nadia Comaneci si Ilie Nastase, Hagi, iar pe partea negativa cu Dracula si Ceausescu. Lucrurile astea sunt foarte greu de depasit in timp.
Astazi, Romania este deseori asociata ca o tara aliata a SUA in lupta impotriva terorismului.
Ce vor romanii
Ce credeti ca "viseaza" romanii inainte de a veni aici, in SUA?
Inainte de â89 visau libertatea. Acum viseaza implinire profesionala si economica. Si mai este ceva: e fascinatia Americii si a visului american, pe care multi o descopera, mai devreme sau mai tirziu. America este o societate care are un puls aparte. In care competitia si creativitatea da cel mai repede satisfactie. Este o societate extrem de flexibila, dar nu perfecta. Nu este o societate lipsita de probleme, insa dispune de mecanisme democratice de autocorectie.
Ce locuri poți să vizitezi în Maramureș dacă mergi de Crăciun sau Revelion în 2024. Cele mai frumoase obiective turistice iarna
Citește pe Antena3.ro
Faptul ca America e un continent bogat a conturat mitul visului american?
Absolut. Dar eu as spune ca mitul visului american s-a construit de la Independenta otinuta la 4 Iulie 1776. Ideea de libertate a fost prima fascinatie. Al doilea element a fost bogatia acestui continent. Un alt element care fascineaza a fost faptul ca America a pastrat simbolul de democratie perfectibila in timp. America a adus pace in ambele razboaie mondiale si in timpul Razboiului Rece si asta i-a fascinat pe oameni. Simbolul cel mai mare al libertatii tot America a ramas.
Vorbind despre perspectivele Romaniei si iminenta intrare in UE, credeti ca romanii vor ajunge sa vina in America doar ca turisti sau investitori?
Comparativ cu ceea ce e in Europa, circulatia romanilor in SUA este o fractie mica. Mica! Sunt aproape doua milioane de romani care circula in Europa Occidentala intr-un an, iar nivelul circulatiei in SUA este la nivelul catorva zeci de mii.
Migratia a fost pana in 2000. A incetinit-o acea lege care a permis ca softistii si inginerii de IT sa fie scutiti de taxe in Romania. Ei oricum erau platiti foarte bine, chiar eu vin din domeniu, dar taxele ajungeau la 50%. Astazi, majoritatea romanilor vin aici sa-si viziteze rudele, pentru studii, afaceri, turism. Este si unul din argumentele pe care eu, ca ambasador, il folosesc in dialog cu administratia si congresul pentru procesul de viza Waiver.
Ministrul Ungureanu anuntase ca am primit foaia de parcurs.
Foaia de parcurs e o decizie politica. Noi vrem sa implicam congresmanii americani. Senatorul statului Illinois, Chris Lauzen, care e de origine romana, m-a vizitat chiar inaintea dumneavoastra, sa discutam tocmai acest subiect. El va fi un pion al nostru in aceasta campanie. Am inceput o campanie la toate bisericile romanesti, organizatiile si toti consolii onorifici prin care sa stimulam acest mesaj, cum am facut si cu NATO.
Si nu avem de indeplinit niste conditii mai intai?
Sigur. Una din conditii este rata celor carora li se respinge cererea de viza. Respingerea se face pe criterii obiective, dar si subiective. Noi va trebui sa cunoaste aceste conditii, sa le respectam si sa urmarim aplicarea lor obiectiva.
Toti aliatii vechi beneficiaza de Visa Waiver. Iar Romania, ca nou aliat, nu poate fi discriminata. Acesta e mesajul meu. Si e cu voce tare. Apoi, noi nu suntem un pericol de emigratie. Suntem incomparabili cu Mexicul, China. Romanii pot circula fara viza in Europa de Vest. Acolo e supapa. Si daca se mai tine regimul asta de vize, nu vor mai veni romanii in SUA nici la studii, pentru ca se satura sa stea la viza, daca se pot duce linistiti la Londra, la Paris.
Dupa ce am intrat in NATO, avem si bazele americane, pe viitor marile obiective sunt consolidarea relatiei politice strategice, intensificara componentei economice bilaterale si eliminarea vizelor, lucru ce va permite cresterea acelor "punti umane" intre Romania si SUA.
Cat va dura procesul pentru obtinerea Visa Waiver?
Cativa ani, trei, cinci sau 10. Vor trebui doua sau trei campanii electorale la americani in care romanii, impreuna cu polonezii si lituanienii sa spuna "domâle, va votam numai daca puneti in platforma dumneavoastra si subiectul asta".
Dumneavoastra ati impartasit visul american?
Sigur, ca si copil. Stiti, fiecare copil din Ardeal avea o ruda cu o poveste, un frate, bunic sau unchi. Eu nu am avut rude, dar aveam povestile prietenilor. Apoi, am fost fascinat de filmele western si de muzica de tip country. A existat, absolut, un vis american care s-a amplificat mai tarziu, prin invatarea istoriei.
Dar faptul ca am ajuns acum unde am ajuns, asta a fost o intamplare.