x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Zona euro bagă mâna în buzunarul băncilor pentru salvarea Greciei

Zona euro bagă mâna în buzunarul băncilor pentru salvarea Greciei

de Sînziana Stancu    |    21 Iul 2011   •   07:28
Zona euro bagă mâna în buzunarul băncilor pentru salvarea Greciei

Pentru salvarea Greciei de la faliment printr-un nou ajutor financiar, pe ultima suta de metri inaintea unui summit "crucial' pentru viitorul republicii elene si al zonei euro chiar pentru intreaga comunitate europeana, mai multe guverne europene din zona euro au avansat ideea infiintarii unui nou tip de impozit, pe veniturile bancilor. Aceasta optiune a fost confirmata de catre ministrul francez al afacerilor europene, Jean Leonetti si priveste toate bancile europene, fie ca detin, fie ca nu detin obligatiuni grecesti. Conform unei evaluari estimative a "rentabilitatii' infiintarii unei asemenea taxe, aceasta ar genera intre 20 si 30 de miliarde de euro pe o perioada cuprinsa intre doi si trei ani.

Ideea a apartinut Frantei, dupa cum au dezvaluit pentru AFP surse apropiate negocierilor. Frantei i s-a alaturat imediat Germania. Marti noaptea, cancelarul german Angela Merkel i-a dat telefon presedintelui francez Nicolas Sarkozy, convocandu-l la Berlin pentru a dezbate "in doi', inaintea summit-ului oficial de joi, "a treia cale' de salvare a Greciei si a zonei euro. Aceasta cale se refera la implicarea sectorului privat la planul de salvare al Greciei care mai cuprinde reesalonarea datoriilor si cumpararea acestora. In opinia specialistilor, toate aceste masuri au avantajul de a impiedica producerea unui deficit de plata a imensei datorii elene, evaluata la 350 de miliarde de euro, adica peste 150% din PIB-ul tarii.

Ideea, despre care s-a aflat din culise, nu le surade deloc bancherilor, si nici chiar tuturor politicienilor europeni, iar reactiile nu au intarziat sa apara. Principiul acestui plan corespunde unei "logici ciudate', a afirmat presedintele Federatiei Bancare Franceze (FBF), Francois Perol, comentand despre un impozit ce ar urma sa fie aplicat numai bancilor. Si omologul sau german, Michael Kemmer, a avut o treactie similara, estimand ca propunerea se indreapta, mai degraba, spre "o falsa cale'. Perol a mai tinut sa precizeze ca aceasta taxa se va adauga celor deja existente in mai multe tari europene de la declansarea crizei economico-financiare.

Totusi, demersurile par sa fie accelerate in directia impozitarii bancilor. Vineri, Parlamentul german a adoptat aplicarea unei prevederi legale prin care este introdusa o taxa pe profitul bancilor, ce va alimenta un fond de urgenta ce va fi disponibil in caz de faliment al unei mari institutii financiare. In Franta, deja din toamna anului trecut a intrat in vigoare, prin aprobare de catre guvern, o taxa bancara ce are rolul de a alimenta bugetul de stat. Dar cea mai ambitioasa la acest capitol este, la ora actuala, Marea Britanie, al carei impozit pe venitul bancar aduce 2,5 miliarde de lire sterline pe an la buget. In fine, la nivel european, comisarul insarcinat cu serviciile financiare, Michel Barnier, are in vederea infiintarea unei taxe pe venitul bancilor care sa salveze, dupa modelul german, eventualul faliment al unei mari institutii bancare.

La ora actuala, asiguratorii, fondurile de pensii, cele de investitii si celelalte institutii financiare detin, potrivit institutul Axa IM, 100 de miliarde de euro in obligatiuni grecesti.

Oricare ar fi situatia si indiferent ce se va decide astazi la summit-ul crucial de la Bruxelles, economistul Nicolas Venon, de la Institutul Bruegel a pus degetul pe rana vorbind despre ideea infiintarii noii taxe : " E logic, avand in vedere dificultatile negocierilor privind participarea sectorului privat (la achitarea datoriilor Greciei, n.r.), ca guvernele sa decida o finantare printr-un impozit specific (...) dar in acest caz nu se poate vorbi despre o participare voluntara' din partea bancilor.

×