x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Zona euro vrea să înăsprească politica fiscală începând din 2023

Zona euro vrea să înăsprească politica fiscală începând din 2023

15 Mar 2022   •   11:30
Zona euro vrea să înăsprească politica fiscală începând din 2023

Zona euro își va înăspri politica fiscală în 2023, după ce au fost alocate miliarde de euro pentru redresarea economiei afectate de pandemia de COVID-19, au decis miniștrii de Finanțe, scrie Reuters.

 

"Fundamentele economiei zonei euro sunt solide. Totuşi, incertitudinile au sporit semnificativ. Impactul economic al invaziei Ucrainei de către Rusia încă este evaluat şi se adaugă riscurilor provocate de perturbările din lanţurile de aprovizionare, de preţurile mai ridicate ale energiei şi de inflaţie, care a rămas la un nivel ridicat mai mult decât se estima anterior", transmite Eurogrup.

Pactul de stabilitate și creștere limitează deficitul bugetar sub 3% din PIB și datoria sub 60%. Tratatul a fost suspendat în 2020, în contextul pandemiei, dar economia zonei euro și-a revenit, astlfe încât acesta va fi reintrtodus în 2023. 

Comisia Europeană avertizează însă statele UE să revină la sprijin guvernamental pentru economie, ca urmare a războiului din Ucraina, și a recomandat la o politică fiscală neutră. Țările comunitare au acumulat datorii mari din cauza pandemiei. 

"Sprijinim opinia CE că o tranziţie de la o orientare de sprijin în zona euro la o orientare fiscală neutră, începând din 2023, pare a fi adecvată, în timp ce rămânem pregătiţi să reacţionăm în funcţie de evoluţia economiei şi de asemenea în contextul incertitudinilor ridicate", precizează Eurogrup.

Statele cu datorii mari, precum Italia și Grecia, vor trebui să ia măsuri pentru reducerea acesteia, în timp ce țările cu datorii mai mici trebuie să facă investiții. 

 

×