x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Zubkov şi mai cum?

Zubkov şi mai cum?

de George Daniel Ripa    |    14 Sep 2007   •   00:00
Zubkov şi mai cum?
Sursa foto: VLADIMIR RODIONOV/

Nominalizarea lui Victor Zubkov pentru funcţia de premier al Rusiei reprezintă o rearanjare a raporturilor de forţă din tabăra Kremlinului şi măreşte şi mai mult suspansul in privinţa succesorului preşedintelui Vladimir Putin.

Ridicarea in rang de premier a lui Victor Zubkov, unul dintre apropiaţii preşedintelui Vladimir Putin, pune paie pe focul cu care Kremlinul işi perpeleşte electoratul şi cancelariile occidentale. Stupoarea a fost cu atăt mai mare cu căt pănă miercuri, vicepremierii Serghei Ivanov şi Dmitri Medvedev erau receptaţi ca principalii pretendenţi la funcţia de preşedinte, pe care Putin o va elibera in martie 2008, iar funcţia de premier era văzută ca o trambulină pentru potul cel mare.


STRATEG. Prin această mutare, pe care nu ar fi pariat nimeni nici o copeică, Putin a incercat probabil să reechilibreze facţiunile rivale de la Kremlin, prin numirea ca premier a unui birocrat care să asigure de fapt un interimat, scrie New York Times. In Rusia, alegerile sunt libere şi democratice, dar de fiecare dată căştigă candidatul susţinut de Kremlin. Intrebat ieri dacă ar candida la preşedinţie, Zubkov a răspuns că "nu exclude acest lucru". Considerat un "oficial obscur" de jurnaliştii de la Washington Post, Zubkov reprezintă probabil cea mai mare cacealma din Rusia anului 2007.


Iepurele Zubkov

Majoritatea analiştilor susţin că viitorul candidat la prezidenţiale va fi propulsat tot de Putin, insă foarte puţini mizează pe Viktor Zubkov (foto). "In primul rănd, Zubkov e prea bătrăn, sămbătă va implini 66 de ani, depăşind deja cu un an vărsta de pensionare. In al doilea rănd, nu are orgolii politice. In al treilea rănd, ruşii nu vor vota pentru Zubkov, nici măcar la rugămintea lui Putin", crede Aleksei Muhin, directorul Centrului de informare politică. "Numirea lui Zubkov este mutarea perfectă şi logică. De fapt, ea consolidează poziţia lui Serghei Ivanov".

×
Subiecte în articol: externe zubkov