x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Americanii îl vor înapoi pe hackerul roman Guccifer

Americanii îl vor înapoi pe hackerul roman Guccifer

04 Sep 2018   •   15:51
Americanii îl vor înapoi pe hackerul roman Guccifer

Cererea de extrădare în Statele Unite ale Americii a hacker-ului Marcel Lehel Lazăr, alias "Guccifer" sau "Micul Fum", devenit celebru după ce a spart conturile de e-mail ale unor personalităţi din România şi America şi care a contribuit la aflarea faptului că Hillary Clinton a folosit un server privat de e-mail în timp ce era secretar de stat, va fi luată în discuţie miercuri de Curtea de Apel (CA) Alba Iulia, după ce, la termenul de marţi, apărătorul ales al acestuia nu a putut fi prezent. 

"Amână soluţionarea cauzei pentru data de 5 septembrie, faţă de lipsa apărătorului ales al persoanei solicitate pentru extrădare", a declarat, marţi, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al CA Alba Iulia, Cosmin Muntean. 

La termenul anterior, de săptămâna trecută, instanţa a amânat cauza pentru data de 4 septembrie în vederea comunicării datelor originale de extrădare. 

De menţionat că hacker-ul a fost prezent marţi în sala de judecată, fiind adus sub escortă de la Penitenciarul Bârcea Mare, judeţul Hunedoara, unde execută o pedeapsă de şapte ani de închisoare. Hacker-ul a fost condamnat în 2014, pentru că a accesat în mod repetat şi fără drept, prin încălcarea măsurilor de securitate, conturile de e-mail aparţinând unor persoane publice din România, cu scopul de a intra în posesia datelor confidenţiale aflate în poşta electronică. Printre persoanele al căror e-mail a fost spart de "Guccifer" se află George Maior şi Corina Creţu. 

Luna trecută, Judecătoria Deva a respins ca neîntemeiată, potrivit informaţiilor postate pe portal, cererea de liberare condiţionată formulată de către Lazăr. 

Autorităţile judiciare americane solicită extrădarea hacker-ului în SUA, unde a fost condamnat, în 1 septembrie 2016, la 52 de luni de închisoare, de către un tribunal federal din oraşul Alexandria, statul american Virginia. 

"Guccifer" a pledat vinovat la două din cele nouă capete de acuzare, respectiv la acuzaţiile de acces neautorizat la un sistem informatic protejat şi furt de identitate în formă calificată, după ce a fost extrădat, în primăvara lui 2016, din România în SUA, pe perioada desfăşurării procedurilor judiciare. El a fost adus din nou în ţară în octombrie 2016 şi încarcerat iniţial la Rahova. 

Rolul potenţial al lui Marcel Lehel Lazăr în ancheta privind spargerea contului de e-mail al lui Hillary Clinton a fost evocat prima dată în primăvara lui 2016 de către Fox News. Contul de e-mail al fostului secretar de stat conţinea circa 2.200 de e-mail-uri cu informaţii clasificate şi alte 22 de nivel Top Secret. 

Lazăr este bănuit că a spart circa 100 de conturi de e-mail în perioada 2012-2014. Printre persoanele vizate se numără fostul secretar de stat american Colin Powell, Sidney Blumenthal, un apropiat al lui Hillary Clinton, membri ai familiilor Bush şi Rockefeller, dar şi vedete din SUA. 

Şi în România "Guciffer" a spart conturile de e-mail şi Facebook ale unor persoane publice - Corina Caragea, Laura Cosoi, Rona Hartner, Bianca Drăguşanu sau Cristian Pulhac. AGERPRES

×