x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie ANPDCA cere demiterea conducerii DGASPC Timiș, după moartea unei fetițe aflate în plasament

ANPDCA cere demiterea conducerii DGASPC Timiș, după moartea unei fetițe aflate în plasament

de Redacția Jurnalul    |    30 Ian 2024   •   18:00
ANPDCA cere demiterea conducerii DGASPC Timiș, după moartea unei fetițe aflate în plasament

Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA) a cerut CJ Timiș să analizeze activitatea conducerii DGASPC și chiar să ia în considerare demiterea acesteia, după ce o fetiță de 4 ani, aflată în plasament, a murit în luna decembrie.

Corpul de control al ANPDCA a făcut în ultima perioadă verificări la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș, care s-au finalizat cu un raport, arată, într-un comunicat, ANPDCA.

Conform acestuia, monitorizarea evoluției fetiței, din momentul în care a ajuns în plasament, precum și a activității asistentei maternale, a fost defectuoasă, iar asistentul maternal care avea în grijă fetița de 4 ani, deși avea pregătire de asistentă medicală, „nici în noaptea în care a avut loc accidentul și nici a doua zi nu a apreciat necesar să apeleze serviciile medicale”.

„Asistenta maternală era depășită în ceea ce privește implicarea în asigurarea nevoilor particulare ale copiilor pe care îi avea în grijă, însă acest aspect nu reiese din monitorizarea activității ei”, se mai arată în comunicat.

Reprezentanții ANPDCA susțin că până la momentul acțiunii de control, DGASPC Timiș nu luase nicio măsură disciplinară față de vreunul dintre specialiștii implicați în caz, nefiind cerută nici măcar constituirea unei comisii de disciplină care să verifice modul în care angajații direcției și-au îndeplinit atribuțiile.

De asemenea, aceștia arată că nu au fost evaluate implicațiile alegerii unui asistent maternal în vârstă de 71 de ani, fără grup social de suport, care mai avea un copil de 11 ani în creștere și îngrijire și un minor de 17 ani cu măsură de protecție specială, pentru plasamentul unor copii de vârste foarte mici (4 luni, 4 ani și 5 ani), cu nevoi multiple.

„Astfel, având în vedere aceste constatări, ANPDCA a solicitat Consiliului Județean Timiș, în adresa care a însoțit raportul Corpului de Control, să analizeze activitatea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș și să ia în considerare, conform legii, inclusiv demiterea conducerii DGASPC. Noua conducere trebuie să fie capabilă să pună la punct modul în care își îndeplinesc atribuțiile angajații responsabili cu alegerea asistentului maternal, precum și responsabilii de evaluarea și monitorizarea ulterioară a acestora, dar și să gestioneze corect situațiile de criză”, se mai spune în comunicat.

De asemenea, echipa de control a ANPDCA a recomandat începerea cercetării administrative a asistentei maternale, a managerului de caz al fetiței, a psihologului care a evaluat-o, precum și a șefului serviciului management de caz.

„La nivel legislativ, specialiștii ANPDCA lucrează deja la elaborarea unui nou proiect de act normativ care să reglementeze condițiile de obținere a atestatului, procedurile de atestare și statutul asistentului maternal profesionist, așa încât să fie înăsprite criteriile pe baza cărora o persoană poate deveni asistent maternal. Printre modificările care sunt analizate în prezent se numără limitarea vârstei maxime de angajare la cea de pensionare, dar și criterii concrete pentru identificarea, în fiecare caz în parte, a asistentului maternal cel mai potrivit nevoilor specifice ale copilului pentru care urmează să se stabilească măsura de protecție specială”, transmite ANPDCA.

×
Subiecte în articol: DGASPC Timiș anpdca