x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Bătălia pentru legile Justiției din România trece în etapa internațională

Bătălia pentru legile Justiției din România trece în etapa internațională

de Dan Constantin    |    02 Mar 2021   •   07:53
Bătălia pentru legile Justiției din România trece în etapa internațională

Diferențe ca de la cer la pământ  în reacțiile autorităților de la București și Bruxelles privind imixtiuni ale diplomaților în problemele interne ale țărilor în care sunt acreditați. Ambasade ale unor parteneri strategici dau sfaturi bine primite de ministrul român al  justiției, cum să modifice legislația în domeniu, în timp ce Uniunea Europeană îl sancționează pe ambasadorul ei în Cuba pentru că și-a permis să dea sugestii de politică externă Statelor Unite.

 

 Jean Borell, înaltul comisar al Uniunii Europene pentru politica externă, l-a chemat la Bruxelles pe ambasadorul UE în Cuba să dea explicații pentru decizia de a semna o scrisoare controversată către președintele SUA, Joe Biden. Convocarea ambasadorului UE, Alberto Navarro, vine după o reacție puternică în Parlamentul European față de acțiunea diplomatului aflat în post la Havana. Mai mulți deputați europeni i-au cerut lui Borell să-l demită pe șeful reprezentanței UE în Cuba, măsură extremă de sancțiune pentru un diplomat.

 

Scrisoare deschisă cu bucluc

 Deputații europeni au criticat mai multe acțiuni ale ambasadorului, în special ultima lui inițiativă, considerată „inacceptabilă”, de a semna o scrisoare deschisă către Biden prin care îl îndeamnă pe președintele SUA să ia măsuri pentru a ridica  restricțiile de contacte economice și de călătorie aplicate Cubei. Scrisoarea mai solicita SUA să nu mai fie un vecin ostil Cubei și să nu se mai amestece în treburile ei interne. „Un astfel de comportament inadecvat este complet străin față de funcțiile și standardele de conduită care ar trebui să guverneze un reprezentant diplomatic al UE”, se menționează în cererea de demitere a parlamentarilor europeni adresată șefului diplomației UE.

 

La București, diplomați străini, ca pe tarlaua proprie

De multe ori, la București, acțiunile unor diplomați străini aflați în post în  România, care dau sugestii și sfaturi privind probleme concrete de legislație și decizii executive, sunt primite cu temenele de membri ai guvernului. Recent, atitudinea lui Ion Stelian, ministrul Justiției, arată că reprezentanții autorităților chiar încurajează imixtiuni care încalcă statutul personalului diplomatic și folosesc opinii ale ambasadelor pentru a tranșa chestiuni de mare sensibilitate aflate în dezbaterea publică. Un comunicat al Ministerului Justiției din 23 februarie, care informa despre întâlnirea ministrului român cu ambasadorul Germaniei, este plasat sub titlul „Germania susține demersurile Ministerului Justiției privind desființarea SIIJ și corectarea legilor Justiției”. Oficialul român declara, referitor la discuția cu reprezentantul diplomatic german, că „trebuie să dovedim că suntem pe calea cea bună”. Anterior, o discuție a aceluiași Ion cu reprezentanți ai Ambasadei SUA la București s-a desfășurat în aceiași termeni.

 

Judecătorii reacționează fără echivoc

În 25 februarie, Secția judecători a CSM aduce în discuție implicarea ambasadelor de la București în problemele sistemului juridic  românesc, care sunt informate incorect de ministrul Justiției. Comunicatul Secție critică tranșant „prestația” ministrului Ion: „Ministrul Justiției sfidează cadrul constituțional prin angrenarea reprezentanților altor state într-un proces eminamente intern, prezentând distorsionat realități din domeniul justiției în unicul scop de a obține susținere politică pentru proiecte de modificare a legilor justiției”. Demersurile de „externalizare” ale ministrului Justiției nu sunt întâmplătoare, având ca scop, potrivit  CSM „influențarea și obținerea incorectă a susținerii opiniei publice, a factorilor decizionali interni, dar și a partenerilor străini în contextul escamotării realității”.

 

Ședință cu scântei

Până să se ajungă la comunicatul citat al Secției judecători a CSM, discuția din ședință a fost extrem de tensionată. Judecătoarea Gabriela Baltag a solicitat introducerea pe ordinea de zi a ședinței, ca un punct distinct, o analiză pentru asumarea unei poziții împotriva imixtiunilor ambasadelor în problemele interne ale țării, respectiv cele legate de Justiție. Propunerea nu a întrunit majoritatea necesară, dar discursul Gabrielei Baltag a avut rezonanță în spațiul public. Poziția acesteia este consecventă: a criticat în 2016 acțiuni asemănătoare ale unei ambasade. „Aceleași aspecte de agresiune legislativă observăm că se petrec și astăzi. Firește, cu acordul ministrului Justiției, care e chiar bucuros prin declarații și ne citează ce spune unul și altul, că va avea concursul și sprijinul, și colaborarea altor state.(...) Ce să înțelegem acum, că ne dau indicații pe corectarea Legilor Justiție?”, a întrebat retoric Baltag. Concluzia membrului CSM este un semnal de alarmă: „Mai avem foarte puțin să ne dicteze  ambasadele sau alte state cum trebuie să soluționăm cauzele. Atât a rămas, nu mai e decât un pas”.

 

„Mai avem foarte puțin să ne dicteze ambasadele sau alte state cum trebuie să soluționăm cauzele. Atât a rămas, nu mai e decât un pas”.

Gabriela Baltag, membru CSM

 

Asociații ale magistraților denunță ipocrizia

Asociația Magistraților din România și Asociația Judecătorilor pentru Apărararea Drepturilor Omului susțin ferm, prin comunicatul emis în 28 februarie, poziția Secției pentru Judecători a CSM cu privire la independența justiției, grav lezată de o serie de imixtiuni ale ambasadelor, potențate de actualul ministru al Justiției. „Perindarea diverșilor funcționari ai ambasadelor străine pe la Ministerul Justiție sau CSM, ocazie cu care dau indicații despre cum să fie modificate legile justiției ori să fie desființată Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), este o sfidare nu doar a normelor diplomatice, ci și a ordinii constituționale din România”, se arată în comunicatul comun al AMR și AJADO.

 

 

CE INTERZICE  DIPLOMAȚILOR CONVENȚIA DE LA VIENA

Convenția de la Viena din 1961 privind relațiile diplomatice stipulează la art. 41 că personalul diplomatic are datoria de a nu se amesteca în treburile interne ale statului în care este acreditat.

 

Ion Stelian este acuzat de magistrați că manipulează informațiile și dezinformează ambasadele pentru a obține sprijin în vederea desființării SIIJ și modificarea legilor justiției

×