x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Cât „costă” şpaga universitară: doi ani şi jumătate cu suspendare

Cât „costă” şpaga universitară: doi ani şi jumătate cu suspendare

05 Feb 2018   •   09:32
Cât „costă” şpaga universitară: doi ani şi jumătate cu suspendare

Prima condamnare în dosarul profesorilor care cereau spagă la Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad a fost pronun­ţată. Profesorul universitar Lucian Păiuşan a primit doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare.

Cadrele didactice de la univer­sitatea arădeană sunt acuzate că ar fi pretins şi primit diferite sume de bani din partea unor studenţi străini, pentru a-i trece la examene sau pentru note mai mari.

Profesorul universitar Lucian Păiuşan, de la Facultatea de Medicină Generală a Universi­tăţii de Vest „Vasile Goldiş”Arad, care şi-a recunoscut fapta şi a colaborat cu anchetatorii, a bene­ficiat de „înţelegere” din partea judecă­torilor şi a primit o condamnare de doi ani şi jumătate de închisoare cu suspendare. El a mai primit şi o pedeapsă complementară, prin care îi este interzisă exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau orice alte funcţii publice, respectiv de a exercita funcţia de cadru didactic universitar, pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a sentinţei. Instanţa a mai dispus confiscarea, de la inculpat, a sumei de 1.850 de euro primite cu titlu de mită şi respectiv anularea menţiunilor din lucrările de examen, registrul matricol şi cataloagele de examen privindu-i pe cei 11 studenţi ai Facultăţii de Medicină Generală din cadrul UVVG Arad, aceştia fiind obligaţi să susţină din nou examenele respective. Şi nu în ultimul rând, îl obligă pe inculpat la plata cheltuielilor judiciare în cuantum de 4.100 de lei.

Cercetările împotriva celor patru cadre didactice şi a doi informaticieni de la Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” Arad au început în vara anului 2017, când procurorii Parchetului General au procedat la efectuarea a peste 100 de percheziţii în municipiul Arad, suspectând faptul că mai mulţi studenţi străini au plătit diferite sume de bani pentru a primi note bune la examene. În urma cercetă­rilor, o parte dintre cei cercetaţi au fost arestaţi preventiv, iar alţii au fost plasaţi în arest la domiciliu.

Sentinţa nu este definitivă, împotriva ei putând fi făcut recurs în termen de 10 zile de la comunicare.

Lucian Păiuşan este obligat să urmeze un curs de pregătire şcolară ori de calificare profesională şi să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 90 de zile

×
Subiecte în articol: Lucian Păiuşan