x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie CCR: Desemnarea lui Ludovic Orban în funcția de premier este neconstituțională

CCR: Desemnarea lui Ludovic Orban în funcția de premier este neconstituțională

24 Feb 2020   •   15:06
CCR: Desemnarea lui Ludovic Orban în funcția de premier este neconstituțională

Magistraţi CCR au constatat, astăzi, că există în conflict între preşedintele Klaus Iohannis şi Parlament, astfel că sesizarea PSD a fost admisă, potrivit unor surse citate de Antena 3.

Decizia a fost luată cu majoritate de voturi, respectiv 7-2.

În urma acestei decizii a Curţii, preşedintele Klaus Iohannis trebuie să convoace partidele la consultări şi să facă o nouă nominalizare de premier.

Totodată, desemnarea lui Orban fiind neconstituţională, şeful statului nu îl mai poate propune din nou premier pe şeful PNL.

Acum, Klaus Iohannis trebuie să desemneze un nou premier.

Curtea Constituţională a discutat sesizarea conflictului între preşedintele Klaus Iohannis şi Parlament privind desemnarea pentru a doua oară a lui Ludovic Orban în funcţia de premier.

Sesizarea a fost făcut de Marcel Ciolacu, preşedinte al Camerei Deputaţilor, şi Titus Corlăţean, preşedinte interimar al Senatului și a fost analizată de CCR în aceeaşi zi în care Guvernul Orban II cere un vot de respingere pentru cabinetul său.

Șefii celor două Camere ale Parlamentului îl acuză pe șeful statului, Klaus Iohannis, că și-a exercitat discreționar atribuțiile atunci când l-a desemnat, pentru a doua oară, pe Ludovic Orban pentru funcția de prim-ministru, după demiterea sa prin moțiunea de cenzură.

„În ziua de 24 februarie 2020, Plenul Curții Constituționale, învestit în temeiul dispozițiilor art.146 lit.e) din Constituție și ale art.11 alin.(1) pct.A lit.e), precum și ale art.34, art.35 și art.36 din Legea nr.47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, a luat în dezbatere cererile de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională între Preşedintele României şi Parlamentul României, cereri formulate de președintele Senatului şi de președintele Camerei Deputaților. În şedinţa publică, în cadrul dezbaterilor, Curtea Constituțională, văzând obiectul cauzelor, a dispus conexarea acestora. În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a decis: 1. A admis cererile formulate de președintele Camerei Deputaților și de președintele Senatului și a constatat existența unui conflict juridic de natură constituţională între Președintele României și Parlamentul României, în legătură cu desemnarea de către Președintele României a candidatului Ludovic Orban la funcția de prim-ministru, prin Decretul nr. 82/2020, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.88 din 6 februarie 2020. 2. În realizarea atribuției prevăzute de art.103 alin.(1) din Constituție, Președintele României va proceda la o nouă desemnare a candidatului pentru funcția de prim-ministru.

Curtea a constatat, în esență, în acord cu Decizia CCR nr.80/2014, că desemnarea candidatului la funcția de prim-ministru trebuie să aibă ca scop asigurarea coagulării unei majorități parlamentare în vederea formării unui nou Guvern. Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică, potrivit art.36 din Legea nr.47/1992, Preşedintelui României, președintelui Camerei Deputaţilor şi președintelui Senatului.”, potrivit unui comunicat de presă emis de Curtea Constițională. 

×
Subiecte în articol: ludovic orban ccr