x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie CCR despre legea conversiei creditelor: Numai instanţa judecătorească are competenţa şi obligaţia să aplice impreviziunea

CCR despre legea conversiei creditelor: Numai instanţa judecătorească are competenţa şi obligaţia să aplice impreviziunea

07 Feb 2017   •   18:38
CCR despre legea conversiei creditelor: Numai instanţa judecătorească are competenţa şi obligaţia să aplice impreviziunea

Curtea Constituţională a României (CCR) apreciază, în argumentarea deciziei de neconstituţionalitate a legii privind contractele de credit pentru consumatori, că impreviziunea nu trebuie aplicată printr-un act normativ, ci de către instanţele judecătoreşti. 

"În jurisprudenţa sa, Curtea a sancţionat instituţia impreviziunii aplicabilă ope legis (prin puterea legii - n.r.), arătând că aceasta nu poate fi recunoscută, fiind în contradicţie cu prevederile constituţionale ale art. 1 alin.(3) privind statul de drept, art. 21 alin.(3) privind dreptul la un proces echitabil şi ale art. 124 privind înfăptuirea justiţiei. Astfel, numai instanţa judecătorească are competenţa şi obligaţia să aplice impreviziunea dacă sunt îndeplinite cumulativ condiţiile existenţei acesteia", se arată într-un comunicat al CCR transmis marţi AGERPRES. 

Conform aceleiaşi surse, s-a constatat că legea respectivă reglementează o astfel de impreviziune aplicabilă "ope legis", prevăzând în mod expres obligaţia băncilor care au acordat credite în franci elveţieni de a efectua conversia în lei " la cursul de schimb al Băncii Naţionale a României valabil la data încheierii contractului/convenţiei de credit în franci elveţieni". 

În argumentarea soluţiei, CCR a mai reţinut că legea privind contractele de credit pentru consumatori a fost adoptată cu încălcarea principiului bicameralismului, consacrat în Constituţie. 

"Astfel, legea, în redactarea adoptată de Camera Deputaţilor, se îndepărtează în mod substanţial atât de textul adoptat în Senat, cât şi de obiectivele urmărite de iniţiativa legislativă, prin modificările aduse, Camera decizională reglementând dispoziţii care nu au fost niciodată şi în nicio formă puse în dezbaterea Senatului, ca primă Cameră sesizată. Aceste modificări sunt semnificative, de substanţă, şi privesc lipsa acordului de voinţă în ceea ce priveşte operaţiunile de conversie a contractelor de credit şi realizarea conversiei la cursul de schimb franc elveţian/leu valabil la data încheierii contractului de credit, iar nu la data conversiei", se mai precizează în comunicat. 

CCR a admis marţi, cu unanimitate de voturi, obiecţia de neconstituţionalitate formulată de Guvernul României şi a constatat că Legea pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori este neconstituţională, în ansamblul ei. 

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi prim-ministrului. AGERPRES

×