x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie CCR dezbate pe 31 ianuarie sesizarea ÎCCJ referitoare la sporul de pedeapsă condamnaților fugari

CCR dezbate pe 31 ianuarie sesizarea ÎCCJ referitoare la sporul de pedeapsă condamnaților fugari

de Redacția Jurnalul    |    11 Dec 2023   •   18:15
CCR dezbate pe 31 ianuarie sesizarea ÎCCJ referitoare la sporul de pedeapsă condamnaților fugari

Judecătorii CCR dezbat pe 31 ianuarie sesizarea ÎCCJ privind legea care adaugă un spor de pedeapsă condamnaților care nu se prezintă în șapte zile pentru ispășirea pedepsei.

Curtea Constituțională a decis că sesizarea Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) privind legea care adaugă un spor de pedeapsă condamnaților care nu se prezintă în șapte zile pentru ispășirea pedepsei va fi discutată pe 31 ianuarie 2024.

„La data de 5 decembrie 2023, ora 20.00, constituită în Secţii Unite, în conformitate cu prevederile art.27 lit.b din Legea nr.304/2022 privind organizarea judiciară, în temeiul art.146 lit.a) din Constituția României și art.15 alin.(1) din Legea nr.47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, republicată, cu participarea unui număr de 88 judecători, cu respectarea cerinţelor de cvorum prevăzute de lege, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis sesizarea Curţii Constituţionale a României pentru controlul constituţionalităţii, înainte de promulgare în ceea ce privește: Legea pentru modificarea și completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal (PL-x nr.675/2023)”, transmitea săptămâna trecută Instanța Supremă într-un comunicat de presă.

Sesizarea de neconstituționalitate privește prevederile actului normativ indicat, în ansamblul său, Secțiile Unite apreciind că ar fi încălcate prevederile art. 1 alin. (5) privind principiul legalității, art. 21 alin. (3) din Constituția României cu privire la dreptul la un proces echitabil coroborat cu prevederile art. 23 alin. (2) privind dreptul la libertate individuală, precum şi art. 15 alin. (1) şi (2) din Constituție privitor la neretroactivitatea legii.

Legea adaugă faptul că „se consideră evadare şi fapta persoanei condamnată la pedeapsa detențiunii pe viață sau la pedeapsa închisorii de a nu se prezenta la organul de poliție în vederea punerii în executare a mandatului de executare a pedepsei în termen de 7 zile de la data la care a rămas definitivă hotărârea prin care s-a dispus executarea pedepsei”.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: ccr ÎCCJ pedeapsa condamnaţi fugari