x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie CCR judecă pe 8 iulie sesizarea lui Iohannis privind la Legea Tratatului de la Trianon

CCR judecă pe 8 iulie sesizarea lui Iohannis privind la Legea Tratatului de la Trianon

09 Iun 2020   •   11:15
CCR judecă pe 8 iulie sesizarea lui Iohannis privind la Legea Tratatului de la Trianon

Curtea Constituțională a decis ca sesizarea referitoare la Legea pentru declararea zilei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon să fie judecată pe 8 iulie. Klaus Iohannis a sesizat vineri CCR susținând că o asemenea sferă de reglementare este de esența unei simple declarații a Parlamentului.

 

Președintele Klaus Iohannis a sesizat vineri Curtea Constituțională cu privire la Legea pentru declararea zilei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon, susținând că o asemenea sferă de reglementare este de esența unei simple declarații a Parlamentului, a unui anunț, fără caracter normativ.

 

Administrația Prezidențială a transmis că legea este definită ca act juridic de putere, are caracter unilateral, dând expresie exclusiv voinței legiuitorului, ale cărei conținut și formă sunt determinate de nevoia de reglementare a unui anumit domeniu de relații sociale și de specificul acestuia, iar conform Curții Constituționale, legea, ca act juridic al Parlamentului, reglementează relații sociale generale, fiind, prin esența și finalitatea ei constituțională, un act cu aplicabilitate generală.

”Caracterul pur declarativ al legii deduse controlului de constituționalitate, așa cum acesta se poate deduce atât din titlul legii criticate, cât și din dispozițiile de la art. 1, fără a putea constitui în mod efectiv drepturi și obligații, este de natură să determine ambiguități cu privire la efectele pe care legea le-ar putea produce. De aceea, apreciem că o asemenea sferă de reglementare este de esența unei simple declarații a Parlamentului, a unui anunț, fără caracter normativ”, mai precizează Președinția.

(sursa: Mediafax)

×