x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie CCR judecă pe 18 ianuarie sesizarea USR și Forța Dreptei referitoare la o lege a PNL

CCR judecă pe 18 ianuarie sesizarea USR și Forța Dreptei referitoare la o lege a PNL

de Redacția Jurnalul    |    29 Noi 2022   •   21:05
CCR judecă pe 18 ianuarie sesizarea USR și Forța Dreptei referitoare la o lege a PNL

CCR judecă pe 18 ianuarie sesizarea USR și Forța Dreptei asupra unei inițiative a PNL. Semnatarii afirmă că legea „favorizează mafia imobiliară prin limitarea drastică a capacității ONG-urilor de a se adresa justiției”.

CCR a stabilit termen de judecată 18 ianuarie 2023 la sesizarea referitoare la Legea pentru modificarea și completarea Legii nr 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, pentru modificarea și completarea Legii nr 350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismului și pentru modificarea și completarea Legii contenciosului administrativ nr 554/2004.

USR și Forța Dreptei au atacat la CCR inițiativa legislativă a PNL, despre care afirmă că „favorizează mafia imobiliară prin limitarea drastică a capacității ONG-urilor de a se adresa justiției atunci când au suspiciuni că anumite construcții ar fi ridicate cu încălcarea prevederilor legale”.

„Legea restrânge, în mod profund neconstituțional, accesul la justiție, prin reducerea radicală - de la 5 ani la 1 an - a termenului în care organizațiile civice pot ataca în instanță hotărârile prin care sunt aprobate documentațiile construcțiilor. Totodată, legea scurtează termenul în care pot fi introduse cererile de anulare, de suspendare sau de intervenție. Prin reducerea acestor termene doar pentru o categorie de persoane juridice, legea instituie un tratament defavorabil pentru reprezentanții societății civile, contrar art. 16 din Constituție privind egalitatea în drepturi”, a transmis USR.

Senatorul USR Raoul Trifan, membru în Comisia de administrație publică, susține că legea impune termene foarte scurte pentru contestarea avizelor de construcție și elimină din elementele de transparență obligatorie din timpul etapelor construcției.

„Scopul este de a debalansa complet echilibrul dintre comunitate și dezvoltatori, în favoarea celor din urmă. Acest lucru nu poate rămâne așa. Chiar dacă au 70% din Parlament, PSD, PNL și UDMR nu pot face chiar orice vor în România”, susține Raoul Trifan.

În sesizarea depusă la CCR sunt invocate și alte argumente, precum lipsa fundamentării temeinice și încălcarea unor convenții internaționale în materia drepturilor omului, la care România este parte.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: ccr sesizare usr mafia imobiliara