x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Ce spune Stelian Ion despre Inspecția Judiciară

Ce spune Stelian Ion despre Inspecția Judiciară

09 Aug 2021   •   16:46
Ce spune Stelian Ion despre Inspecția Judiciară

Ministrul Justiției Stelian Ion spune că este revoltător faptul că Inspecția Judiciară consumă resurse pentru a hărțui cinci judecători care și-au exprimat opinii pe un forum intern al magistraților: „Asistăm la o veritabilă acțiune de intimidare”.

„Este revoltător că Inspecția judiciară condusă de un judecător care a acceptat să fie numit politic, Lucian Netejoru, consumă resurse, timp și energie pentru a hărțui cinci judecători pentru că și-au exprimat opinii pe un forum intern al magistraților. Direcția pe care a luat-o Inspecția Judiciară sub conducerea dlui Netejoru este periculoasă și atinge drepturi pe care judecătorii și procurorii le au ca orice altă persoană din România”, susține Stelian Ion.

Conform acestuia, judecătorii și procurorii au dreptul să-și exprime opiniile nu doar pe forumuri specializate, ci și public. Aceștia au dreptul să critice public decizii administrative, legislative și politice care au efecte asupra sistemului judiciar sau le pot afecta independența, mai spune ministrul Justiției, care adaugă că orice opinie sau critică onestă este în interesul sistemului de justiție și nu trebuie blamată sau sancționată.

„Inspecția Judiciară condusă de Lucian Netejoru se poziționează în acest moment împotriva interesului general al sistemului judiciar și al interesului public, acționând ca un grup de cenzură și împotriva libertății de exprimare, propunând sancțiuni pentru . Asistăm la o veritabilă acțiune de intimidare a judecătorilor și procurorilor de către cei care, constituțional, ar trebui să îi apere și să le garanteze independența. Cea care aduce atingere prestigiului justiției este, de data aceasta, chiar Inspecția Judiciară”, a mai spus Stealin Ion.

El susține că, în cadrul legilor justiției, capitolul referitor la reforma Inspecției judiciare este esențial pentru buna funcționare a sistemului judiciar, după cum și reconfirmarea libertății de exprimare a magistraților reprezintă un element pozitiv „pe care îl am în vedere în cadrul noilor propuneri legislative”.

Mediafax

×
Subiecte în articol: Stelian Ion