x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Cod Penal pentru minori infractori

Cod Penal pentru minori infractori

de Diana Scarlat    |    24 Feb 2016   •   11:23
Cod Penal pentru minori infractori
Sursa foto: PeteSherrard/Getty Images/iStockphoto

Legislaţia românească le permite criminalilor şi violatorilor minori să rămână în libertate, chiar dacă sunt foarte violenţi şi nu pot fi controlaţi. Mai mult, instanţele iau în considerare cererile de clemenţă pe care le fac aceşti infractori şi resping arestarea lor, chiar şi atunci când legislaţia permite.

Un criminal de 17 ani, din comuna Suceveni, judeţul Galaţi, beneficiază de protecţia Codului Penal care-l lasă în libertate, deşi luni a ucis un om, în timp ce era cercetat sub control judiciar, pentru tentativă de omor. Procurorul de caz a cerut arestarea lui, după tentativa de omor, dar judecătorul a respins cererea. Acum, rudele celui ucis cer socoteală autorităţilor pentru clemenţa nejustificată a instanţei. Alţi cinci violatori minori, din comuna Fântânele, judeţul Suceava, beneficiază de aceeaşi protecţie a legii, chiar dacă au abuzat sexual o fată de 11 ani. Au terorizat-o din vara anului 2012 până în 2014. Abuzatorii aveau vârste între 13 şi 15 ani. Toţi infractorii minori primesc pedepse înjumătăţite şi nu pot fi ţinuţi în arest între prima pronunţare a instanţei de judecată şi hotărârea definitivă, care poate veni şi după trei ani. “În primul rând, minorul nu răspunde penal înainte de împlinirea vârstei de 14 ani. Legislaţia este depăşită. Chiar dacă încearcă să ţină pasul cu Uniunea Europeană, noul Cod Penal nu are legătură cu infracţionalitatea din România”, spune criminologul Dan Antonescu.


Reacţia localnicilor, în cazul celor cinci violatori minori de la Fântânele, a fost aceeaşi ca în cazul celor şapte de la Vaslui: fata este cea vinovată.

×