x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie ZF. Prima declaraţie a casei de avocatură care a câştigat procesul Roşia Montană

ZF. Prima declaraţie a casei de avocatură care a câştigat procesul Roşia Montană

de Redacția Jurnalul    |    09 Mar 2024   •   23:00
ZF. Prima declaraţie a casei de avocatură care a câştigat procesul Roşia Montană
Sursa foto: Linkedin

Ziarul Financiar prezintă prima declaraţie a casei de avocatură care a câştigat procesul Roşia Montană. Crenguţa Leaua, avocat specializat în arbitraje internaţionale: Suntem încântaţi să vedem că tribunalul arbitral ICSID a înţeles situaţia şi argumentele prezentate de noi în apărarea României.

Casa de avocatură Leaua Damcali Deaconu Păunescu (LDDP), care a reprezentat România alături de casa de avocatură elveţiană LALIVE, a dat sâmbătă seară prima declaraţie în legătură cu arbitrajul internaţional legat de Roşia Montană.

„Au fost depuse eforturi constante pentru a naviga în această complexitate şi a respecta atât drepturile investitorilor cât şi cele ale cetăţenilor României. Suntem încântaţi să vedem că tribunalul arbitral ICSID a înţeles situaţia şi argumentele prezentate de noi în apărarea României şi a ajuns la o decizie care confirmă că România a şi-a respectat obligaţiile faţă de investitorul străin, astfel cum sunt prevăzute de tratatele de protecţie reciprocă a investiţiilor”, a declarat Crenguţa Leaua, partener la Leaua Damcali Deaconu Păunescu (LDDP).

România a fost reprezentată în arbitraj de consorţiul LALIVE şi Leaua Damcali Deaconu Păunescu (LDDP). Echipa LALIVE a fost condusă de Dr. Veijo Heiskanen, Matthias Scherer, Lorraine de Germiny şi Noradèle Radjai. Alţi membri ai echipei au fost Christophe Guibert de Bruet, David Bonifacio, Emilie McConaughey şi Baptiste Rigaudeau. Echipa LDDP a fost condusă de Prof. Crenguta Leaua şi i-a inclus pe Prof. Stefan Deaconu, Andreea Simulescu, Liliana Deaconescu, Andra Filatov, Corina Tanase, Aurora Damcali, Marius Grigorescu şi Raluca Popa. Echipa a mai inclus, temporar, şi pe Mihaela Maravela şi Andreea Piturca.

România a câştigat procesul cu Gabriel Resources în dosarul Roşia Montană şi are de încasat 6 mil. euro. Iniţial, investitorul a cerut despăgubiri de 6,7 mld. euro pentru prejudiciul care ar fi fost generat în urma faptului că guvernele României nu au pornit procesul de exploatare a resursei de aur de la Roşia Montană.

Comunicatul integral al LDDP:

În dosarul Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey) c. România (ICSID Cazul nr. ARB/15/31) Tribunalul Arbitral a pronunţat Hotărârea Arbitrală în data de 8 martie 2024.

Printr-o decizie luată cu majoritate, tribunalul a respins toate pretenţiile reclamanţilor pe fond şi a acordat o parte substanţială din costurile de arbitraj ale României.

Tribunalul a fost compus din Prof. Pierre Tercier (preşedintele Tribunalului), Dr. Horacio A. Grigera Naón şi Prof. Zachary Douglas.

Această decizie pune capăt procedurii arbitrale care a fost iniţiată de Gabriel Resources în iulie 2015. Pe parcursul arbitrajului, părţile au făcut schimb de peste 25 de memorandumuri şi au participat la două audieri principale, una între 2 şi 13 decembrie 2019, care a avut ca obiect răspunderea, şi una între 28 septembrie şi 4 octombrie 2020, care s-a concentrat pe aspecte tehnice şi de cuantum.

Gabriel Resources a susţinut în cadrul arbitrajului că România a încălcat tratatul bilateral de investiţii Canada-România şi tratatul bilateral de investiţii Regatul Unit-România, inclusiv obligaţia de a nu expropria investiţiile fără despăgubiri. Gabriel Resources a solicitat în total aproximativ 6,7 miliarde USD, inclusiv dobânzi.

Ca răspuns, România a susţinut că Roşia Montană Gold Corporation, consorţiul dintre Gabriel Resources şi compania de stat românească Minvest, nu a reuşit să îndeplinească cerinţele de autorizare, în mare parte ca urmare a faptului că nu a reuşit să obţină o licenţă socială pentru proiectul minier.

Tribunalul a luat în considerare numeroasele provocări de mediu, sociale, culturale şi economice cu care s-a confruntat proiectul minier, constatând că autorităţile române şi-au îndeplinit "mandatul de reglementare cât de bine au putut în aceste circumstanţe dificile".

După ce a respins cererea Gabriel Resources că România ar fi încălcat cele două tratate bilaterale de investiţii, tribunalul nu a procedat la examinarea argumentelor părţilor cu privire la cuantumul daunelor.

Hotărârea Arbitrală va fi publicată pe website-ul Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor relative la Investiţii de pe lângă Banca Mondială (ICSID/CIRDI), odată ce informaţiile confidenţiale sunt anonimizate în hotărâre.

România a fost reprezentată în arbitraj de consorţiul LALIVE şi Leaua Damcali Deaconu Păunescu (LDDP). Echipa LALIVE a fost condusă de Dr. Veijo Heiskanen, Matthias Scherer, Lorraine de Germiny şi Noradèle Radjai. Alţi membri ai echipei au fost Christophe Guibert de Bruet, David Bonifacio, Emilie McConaughey şi Baptiste Rigaudeau. Echipa LDDP a fost condusă de Prof. Crenguta Leaua şi i-a inclus pe Prof. Stefan Deaconu, Andreea Simulescu, Liliana Deaconescu, Andra Filatov, Corina Tanase, Aurora Damcali, Marius Grigorescu şi Raluca Popa. Echipa a mai inclus, temporar, şi pe Mihaela Maravela şi Andreea Piturca.

Comentând rezultatul, Prof. Leaua declară: “Guvernul României s-a confruntat, de-a lungul ultimelor decenii, cu o situaţie deosebit de complexă în ceea ce priveşte proiectul Roşia Montana. A fost nevoie de atenţie atât pentru dezvoltarea socio- economică a regiunii cât şi pentru protecţia mediului şi respectarea tuturor cerinţelor administrativ -procedurale impuse de lege pentru un astfel de proiect. Au fost depuse eforturi constante pentru a naviga în această complexitate şi a respecta atât drepturile investitorilor cât şi cele ale cetăţenilor României. Suntem încântaţi să vedem că tribunalul arbitral ICSID a înţeles situaţia şi argumentele prezentate de noi în apărarea României şi a ajuns la o decizie care confirmă că România a şi-a respectat obligaţiile faţă de investitorul străin, astfel cum sunt prevăzute de tratatele de protecţie reciprocă a investiţiilor. Suntem recunoscători reprezentanţilor autorităţilor centrale şi locale care ne-au sprijinit pentru a colecta informaţiile relevante, celor care au depus mărturie în dosar, precum şi experţilor legali şi tehnici; cu toţii ne-au creat posibilitatea de a prezenta în mod corect situaţia de fapt în faţa tribunalului arbitral. Suntem mândri şi fericiţi că, după un arbitraj care a durat aproape 9 ani, am putut obţine, ca rezultat al acestor imense eforturi de echipă, un rezultat prin care am evitat ca cetăţenii României să suporte o povară bugetară de peste 6 miliarde de USD. “

Dr. Heiskanen afirmă “Dreptatea a prevalat. Aceasta este pentru numeroşii oficiali şi funcţionari publici din România, pentru sprijinul constant şi munca serioase depuse de ei, şi pentru locuitorii din Roşia Montana; am fost onoraţi să fim în serviciul lor.” “A fost într-adevăr o onoare, - adaugă Matthias Scherer – şi o mare satisfacţie să vedem cum România poate acum să îşi aloce fondurile publice către probleme mai sustenabile şi importante decât despăgubirile de 6 miliarde USD cerute de un investitor străin.”

LALIVE şi LDDP au obţinut anterior pentru România victoria în cinci alte arbitraje privind investiţiile străine, inclusiv Rompetrol împotriva României şi Micula et al. împotriva României, în care au fost respinse pretenţii de peste 3 miliarde de euro împotriva României.

(sursa: Mediafax)

×