x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Cristi Borcea, ţinut "în puf" de gardieni, la închisoare

Cristi Borcea, ţinut "în puf" de gardieni, la închisoare

25 Mar 2016   •   14:12
Cristi Borcea, ţinut "în puf" de gardieni, la închisoare

Omul de afaceri Cristi Borcea a încălcat în mod repetat legea în timpul şederii la Poarta Albă, se arată într-un raport al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP) în urma căruia s-a sesizat din oficiu şi Avocatul Poporului. Din investigaţiile ANP reiese că Borcea putea folosi telefonul mobil la discreţie, primea vizite în afara orelor de program, primea pachete fără ca acestea să fie trecute în evidenţele închisorii şi era "servit" de gardieni.

Multe dintre pachetele pe care Cristi Borcea le primea în închisoare îi parveneau prin avocatul care îl vizita, se arată în raportul ANP. "A primit pachete de la avocat, fără ca acestea să fie consemnate în fişa de vizită, iar în zilele de duminică deţinutul a beneficiat de vizite după ora 16.00, deşi intervalul orar de vizită este 11.00-14.30", se arată în raportul Administraţiei Penitenciarelor. Astfel, Borcea vorbea la telefon în timpul programului de muncă, în timpul perioadelor de apel de dimineaţa şi seara, dar şi după ora de stingere – 22:00. Pentru convorbirile telefonice, Borcea se folosea atât de cardul său, cât şi de cardul altor colegi.

Omul de afaceri a beneficiat şi de mai multe vizite decât era permis, inclusiv în timp ce se presupune că ar fi avut program de lucru. "Cu privire la exercitarea dreptului la vizită, cumpărături şi pachet de către deţinutul Borcea Cristian, s-a constatat că întrevederea cu apărătorii s-a efectuat de obicei în timpul săptămânii (atât în timpul, cât şi în afara programului de lucru al deţinutului). În sectorul de vizită, deţinutul a fost prezent zilnic sau chiar de 2-3 ori pe zi; a primit pachete de la avocat, fără ca acestea să fie consemnate în fişa de vizită, iar în zilele de duminică deţinutul a beneficiat de vizite după ora 16:00, deşi intervalul orar de vizită este 11:00-14:30". Potrivit raportului, şi cantităţile de mâncare primite de Borcea în pachete erau mai mari decât permite regulamentul, fără ca acestea să fie trecute în evidenţele penitenciarului, aşa cum stabileşte regulamentul.

Cristi Borcea a primit şi folosit în penitenciar aparate de fitness care au fost aduse folosindu-se autoturismele penitenciarelor. De aducerea aparatelor s-ar fi ocupat şeful serviciului de siguranţă şi regim, şeful de tură şi un agent-tehnician constructor. Pentru transportul aparatelor în incinta penitenciarului şi montarea acestora au fost folosiţi mai mulţi deţinuţi, luaţi de la programul de lucru. ANP notează că aparatele au fost aduse fără să fie înregistrate. În plus, exerciţiile pe care acesta le-a făcut nu au fost supravegheate de personal specializat, aşa cum este regulamentul în cazul persoanelor cu probleme cardiace.

În urma raportului ANP şi a solicitării Avocatului Poporului, vor fi sesizate organele de urmărire penală. De asemenea, personalul din Penitenciarul Poarta Albă care a fost implicat în încălcarea regulamentului va fi sancţionat.

Cristi Borcea ispăşeşte o pedeapsă de şase ani şi patru luni la Penitenciarul Poarta Albă, unde a fost încarcerat în martie 2014. Borcea, acţionar la clubul Dinamo, a fost condamnat în Dosarul Transferurilor, fiind acuzat că a declarat sume de transfer mai mici la transferurile jucătorilor

 

×