x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie CSM: Baroul Dolj a lansat informaţii care au afectat reputaţia unei judecătoare

CSM: Baroul Dolj a lansat informaţii care au afectat reputaţia unei judecătoare

15 Iul 2016   •   12:40
CSM: Baroul Dolj a lansat informaţii care au afectat reputaţia unei judecătoare
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Baroul Dolj a emis în spaţiul public un comunicat de presă care conţinea acuzaţii nefondate la adresa Cătălinei Maria Bran, judecător în cadrul Judecătoriei Craiova, care i-au afectat reputaţia profesională, a constatat plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Potrivit unui comunicat emis, vineri, de CSM, la data de 30 martie, judecătoarea Cătălina Maria Bran a solicitat apărarea reputaţiei profesionale în urma unor articole publicate în presa locală şi naţională referitoare la conduita sa profesională faţă de avocaţi, editate ca urmare a unui comunicat de presă postat pe site-ul Baroului Dolj la data de 17 martie.

În comunicatul în cauză s-a reclamat o presupusă atitudine ireverenţioasă şi o conduită neprofesionistă faţă de avocaţii care au participat la şedinţa de judecată din data de 15 martie 2016, de natură a aduce atingere prestigiului acestora.

Inspecţia Judiciară s-a sesizat din oficiu cu privire la cele sesizate în respectivele materiale de presă, în urma verificărilor stabilindu-se că nu există indicii privind săvârşirea de către judecătoare a abaterii disciplinare constând în atitudini nedemne în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu faţă de avocaţi.

"Verificările Inspecţiei au relevat că în cursul şedinţei de judecată din data de 15 martie 2016, doamna judecător şi-a exercitat corespunzător atribuţiile specifice funcţiei şi a manifestat un comportament adecvat, cu respectarea dispoziţiilor legale şi regulamentare privind desfăşurarea şedinţelor de judecată. Atitudinea fermă a doamnei judecător faţă de anumite solicitări ale avocaţilor s-au înscris în cadrul unei conduite ce nu contravine normelor de deontologie profesională. Relevant în acest context este şi faptul că, în cadrul fişei de evaluare a activităţii profesionale, comisia de evaluare a acordat punctaj maxim la criteriul conduita în şedinţa de judecată", se precizează în comunicat.

Astfel, inspectorii judiciari au apreciat că demersul public al Baroului Dolj de a lansa în mediul online informaţii fără corespondent în realitatea obiectivă şi fără a aştepta rezultatul verificărilor instanţelor sesizate a afectat reputaţia profesională a judecătoarei.

De asemenea, plenul CSM a constatat că afirmaţiile lansate în spaţiul public referitoare la activitatea profesională a lui Lia Sorin Marian, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Slatina, sunt nefondate şi au afectat reputaţia profesională a magistratului.

Procurorul a solicitat apărarea reputaţiei profesionale după apariţia unui articol care acredita ideea că acesta îşi exercită funcţia cu încălcarea dispoziţiilor legale, prin confirmarea sau dispunerea abuzivă a măsurii preventive a reţinerii şi a unor propuneri de arestare preventivă a mai multor inculpaţi, în scopuri electorale.

Inspectorii judiciari au constatat că afirmaţiile lansate în spaţiul public sunt nereale, lipsite de suport probator şi de natură să inducă dubii cu privire la profesionalismul procurorului, aducând atingere demnităţii profesiei de magistrat. AGERPRES

×