x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Curtea de Apel București tergiversează soluționarea dosarului "Colectiv"

Curtea de Apel București tergiversează soluționarea dosarului "Colectiv"

15 Apr 2022   •   10:01
Curtea de Apel București tergiversează soluționarea dosarului "Colectiv"

Sentința definitivă în dosarul "Colectiv" a fost din nou amânată de Curtea de Apel București. În incendiul din octombrie 2015 au murit 64 de persoane iar alte zeci au suferit arsuri grave.

Deși judecarea procesului s-a finalizat în decembrie 2021, de atunci judecătorii au amânat pronunțarea în mai multe rânduri.

Procurorii au cerut pedepse spre maximum prevăzut de lege pentru fostul edil al Sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone, funcţionari din primărie, patronii clubului, doi pompieri, doi pirotehnişti şi reprezentaţii unei firme de artificii.

Completul de judecată este format din magistraţii Adina Pretoria Dumitrache şi Andrei Viorel Iugan dar din cauza unor neînțelegeri între cei doi magistrați s-a format un complet de divergenţă, prin includerea unui al treilea magistrat. Completul de  divergență a înlăturat aplicarea consecințelor deosebit de grave în cazul infracţiunii de abuz în serviciu de care sunt acuzaţi o parte dintre inculpaţii din dosar, printre care şi Cristian Popescu-Piedone.

La 16 decembrie 2019, Tribunalul Bucureşti a decis:
-Cristian Popescu-Piedone -  8 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv;
-cei trei patroni ai clubului Colectiv, Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu - câte 11 ani şi 8 luni închisoare pentru ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă;
-Daniela Niţă, patroana firmei de artificii Golden Ideas Fireworks Artists, care între timp a decedat - 12 ani şi 8 luni de închisoare cu executare;
-pirotehniştii Viorel Zaharia şi Marian Moise - 9 ani şi 8 luni de închisoare şi 10 ani;
-Cristian Niţă, director al firmei de artificii - 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare;
-George Matei şi Antonina Radu, cei doi pompieri de la ISU Bucureşti care au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale pentru respectare normelor PSI - câte 9 ani şi 2 luni de închisoare.
-Aurelia Iofciu, şefa Serviciului autorizări comerciale din Primărie - 8 ani de închisoare;
-Larisa Luminiţa Ganea, consilier superior - 7 ani;
-Ramona Sandra Moţoc, referent superior - 3 ani de închisoare cu suspendare şi prestarea a 90 de zile de muncă în folosul comunităţii.

Condamnații și Primăria Sector 4 au fost obligați să plătească daune morale şi materiale de peste 50 de milioane de euro victimelor incendiului și peste 8 milioane de lei mai multor spitale din Capitală. 
 

×
Subiecte în articol: colectiv