Prima înfăţişare în procesul în care Iridex Group şi preşedintele companiei, Corneliu Pascu, l-au dat în judecată pe primarul Sectorului 1, Daniel Tudorache, a avut loc miercuri.
"Astăzi este primul termen în procesul intentat de către domnul Pascu şi Iridex, cei care administrează groapa de gunoi, proces prin intermediul căruia ei îmi cer 600.000 euro despăgubire pentru defăimare. Ca şi cei peste 45.000 de locuitori ai sectorului 1, care au semnat petiţia #AerCuratBunDeRespirat, tot ce îmi doresc este ca groapa să intre în legalitate şi să mai miroasă", a scris primarul Sectorului 1, miercuri dimineaţa, pe Facebook.
Ulterior, Tudorache a precizat că a fost reprezentat la proces de către avocatul său.
"Le-am cerut să intre în legalitate, să nu mai miroasă, pentru că cetăţenii din zonă solicită acest lucru şi pe bună dreptate. E un miros foarte greu. Să pună filtrele respective de care ar avea nevoie instalaţia, pentru că au o instalaţie care transformă din gaze în energie electrică şi la anumite intervale de timp este un miros foarte greu în atmosferă, în zona gropii. Am cerut să intre în legalitate, atâta tot. Patronul gropii spune că nu de acolo vine mirosul. Dar mirosul numai de acolo vine, nu din altă parte. Pe mine mă interesează în primul rând să nu miroasă, deci să respecte normele de mediu. (...) Miroase foarte greu, mai ales vara. Oamenii nu puteau să stea cu geamurile deschise. Dar chiar şi acum miroase foarte urât în zonă", a declarat primarul.
Pe 21 februarie, Dan Tudorache solicita ministrului Mediului revocarea actului administrativ emis de Agenţia pentru Protecţia Mediului Bucureşti (APMB), prin care a fost prelungită Autorizaţia Integrată de Mediu pentru CMID Iridex.
"Decizia APMB din 14 februarie a.c., de prelungire a autorizaţiei de mediu pentru Iridex, constituie o insultă la adresa acestor oameni şi o nesocotire flagrantă a cadrului legal care reglementează domeniul - Hotărârea de Guvern nr. 349/2005. Totodată, Agenţia îşi ignoră propriile constatări privitoare la nivelul poluării constante cu hidrogen sulfurat, constatări făcute încrucişat, cu două laboratoare diferite, dar care au ajuns la aceleaşi concluzii privitoare la depăşirile valorilor limită admise", arăta primarul într-o scrisoare deschisă adresată ministrului Mediului, Graţiela Gavrilescu. AGERPRES