x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Darius Vâlcov vrea rejudecarea de la zero a dosarului în care fost condamnat la opt ani de închisoare

Darius Vâlcov vrea rejudecarea de la zero a dosarului în care fost condamnat la opt ani de închisoare

11 Iun 2019   •   13:58
Darius Vâlcov vrea rejudecarea de la zero a dosarului în care fost condamnat la opt ani de închisoare

Darius Vâlcov, fostul consilier pe probleme economice al premierului, cere unui complet de cinci judecători de la Instanţa supremă anularea deciziei prin care a fost condamnat la opt ani de închisoare cu executare pentru fapte de corupţie şi rejudecarea procesului de la zero, pe motiv că primii magistraţi nu ar fi fost specializaţi în judecarea unor astfel de fapte. 

Dosarul - care vizează mai multe licitaţii de lucrări pentru apă şi canalizare - se află acum în judecată la un complet ierarhic superior de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, format din cinci judecători. 

Instanţa supremă a reluat, marţi, dezbaterile în cazul apelului declarat de Darius Vâlcov, dar şi de DNA cu privire la decizia prin care acesta a fost condamnat. 

La termenul de marţi, instanţa ascultă avocaţii celor judecaţi în dosar referitor la probele ce doresc să fie administrate în această etapă a procesului. 

Avocatul lui Darius Vâlcov a explicat în faţa instanţei că în cazul clientului său s-ar impune anularea deciziei de condamnare şi reluarea judecăţii de la zero la un complet de trei judecători de la aceeaşi instanţă. 

Avocatul a motivat prin faptul că cei trei judecători care le-au condamnat pe clientul său în primă instanţă nu ar fi fost specializaţi pentru judecarea faptelor de corupţie, astfel că decizia luată de aceştia ar putea fi lovită de nulitate. 

"Primele două motive vizează nelegalitatea sentinţei din perspectiva lipsei specializării completului, deci se impune rejudecarea. De asemenea, prima instanţă nu s-a pronunţat pe infracţiunea 12 lit a din legea 78/2000", a spus avocatul în faţa celor cinci judecători. 

Apărătorul a mai cerut ca în cazul în care este respinsă solicitarea de rejudecare a cazului, să fie făcute adrese la DNA pentru a transmite suportul optic ce conţine declaraţia lui Vâlcov. 

Din declaraţia lui Vâlcov, a explicat avocatul, rezultă că a avut o discuţie cu procurorul de caz pentru încheierea unui acord de recunoaştere a vinovăţiei, acord ce nu ar mai fi fost respectat de către procurorii DNA. Avocatul afirmă că de pe filmare ar rezulta acest aspect, dar şi că Vâlcov, neîncrezător în procurorul de caz, ar fi cerut să discute şi cu procurorul ierarhic celui de caz. 

Apărătorul lui Darius Vâlcov mai vrea ca instanţa să facă adrese la DNA şi SRI prin care să ceară punerea la dispoziţie a tuturor comunicărilor între procurori şi Serviciu sau între Serviciu şi judecătorii de la fond. 

Darius Vâlcov, fost primar al municipiului Slatina şi ministru al Finanţelor, a fost condamnat, în 8 februarie 2018, de un complet de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la opt ani de închisoare în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă şi spălare de bani. 

Potrivit deciziei instanţei, Vâlcov a primit patru ani pentru trafic de influenţă, şase ani pentru spălare de bani, doi ani pentru efectuarea de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia. Aceste pedepse s-au contopit, aplicându-se pedeapsa cea mai mare, la care se adaugă un spor, rezultând astfel o condamnare finală de opt ani. 

Totodată, se confiscă de la acesta suma de 6,2 milioane lei, fiind menţinut sechestrul asigurător dispus de procurorii DNA. 

În acelaşi dosar, Minel Prina, fost primar al municipiului Slatina, a fost condamnat la patru ani şi şase luni de închisoare cu executare, iar Lucian Petruţ Şuşală, fost şofer al lui Darius Vâlcov, a primit doi ani cu suspendare, cu un termen de supraveghere de cinci ani. 

De asemenea, Petre Bogdan Timofte a fost condamnat la trei ani cu executare, iar Constantin Tomescu a primit trei ani şi şase luni cu executare. AGERPRES

×
Subiecte în articol: darius valcov