Judecătorii au decis ca agresorii jandarmeriței bătute la mitingul Diaspora-10 August să nu facă închisoare. Decizia instanței scapă agresorii de la protestul diasporei de închisoare. Toți cei șapte inculpați au primit cu pedepse cu suspendare. Instanța îi trimite la muncă în folosul comunității și decide și despăgubiri mult mai mici pentru jandarmeriță. De 10 ori mai mici decât suma solicitată. Celălalt jandarm agresat nu primește nimic.
Ilie Laurențiu Gabriel, acuzat de ultraj, a primit 1 an și patru luni de închisoare cu suspendare și interzicerea unor drepturi, precum dreptul de a fi ales în funcții publice, dar și dreptul de a deține și purta arme, timp de cinci ani. Pedeapsa este cu suspendare, sub supraveghere. De asemenea, el a mai primit un an, pentru tulburarea ordinii și liniștii publice. În plus, față de această condamnare, i se interzice să mai participe la adunări publice cu caracter politic, social, cultural sau sportiv de orice amploare sau la acțiuni de protest spontane sau organizate, timp de cinci ani. În final, pedepasa rezultată în urma contopirii este de 1 an și opt luni, cu suspendare, cu termen de supraveghere de 2 ani. Conform deciziei instanței, el va presta și muncă neremunerată în folosul comunității în cadrul Fundaţiei pentru Promovarea Sancţiunilor Comunitare sau în cadrul Arhiepiscopiei Bucureştilor, pe o perioadă de 90 de zile.
Claudiu Florentin Tănase este condamnat la 1 ani și opt luni pentru ultraj, cu suspendare, la care se aplică interzicerea unor drepturi, precum dreptul de a fi ales și dreptul de a purta arme, timp de cinci ani. De asemenea, a fost condamnat la 1 an pentru tulburarea ordinii și liniștii publice. Și lui i se interzice dreptul de a participa la adunări publice, politice, sociale, culturale sau proteste, timp de cinci ani. Pedeapsa finală este de doi ani cu suspendare, cu supraveghere. ”Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Scrioaştea sau în cadrul Primăriei Roşiorii de Vede, pe o perioadă de 120 de zile” a mai decis instanța.
Tudor Alexandru Șuțoiu a fost condamnat la 1 an și 4 luni pentru ultraj și 1 an pentru tulburarea ordinii și liniștii publice și interzicerea drepturilor menționate și la ceilalți inculpați din dosar. A rezultat pedeapsa finală de 1 an și opt luni. Este condamnat și la muncă în folosul comunității: ”muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Sector 1 sau în cadrul Poliţiei Locale a Sectorului 1, pe o perioadă de 90 de zile.”
Ionuț Liviu Cojoacă a fost condamnat la 1 an și 9 luni pentru ultraj, cu suspendare, el fiind cel care a atacat-o pe jandarmerița Ștefania Nistor. I s-a interzis, complementar, dreptul de a purta arme sau de a fi ales în funcții public, de a ocupa o funcție ce implică exerciţiul autorităţii de stat. 1 an și nouă luni a primit și pentru ultraj în cazul jandarmului Cristian Felega. El mai primește 1 an și trei luni pentru tulburarea ordinii și liniștii publice. În urma contopirii, rezultă o pedeapsă de 2 ani și 9 luni, fiind dispusă suspendarea pedepsei cu supraveghere și-n cazul său. Inculpatul ”va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti – Administraţia Cimitirelor sau Crematoriilor Umane sau în cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti – Administraţia Străzilor, pe o perioadă de 120 de zile.”, conform instanței.
Claudiu Mihai Dobre a primit 1 an și patru luni pentru ultraj și interzicerea drepturilor de a fi ales și de a purta arme, la fel ca și-n cazul celorlalți inculpați, precum și 1 an pentru tulburarea ordinii și liniștii publice și interzicerea drepturilor ”de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice; de a ocupa o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat şi de a se afla la adunări publice cu caracter politic, social, cultural sau sportiv de orice amploare, acțiuni de protest organizate sau spontane”. În urma contopirii, rezultă 1 an și 8 luni cu suspendare. ”Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Sector 3 sau în cadrul Administraţiei Domeniului Public Bucureşti – Sector 3, pe o perioadă de 90 de zile.” mai arată instanța.
Daniel Dumitru a primit 2 ani pentru săvârşirea infracţiunii de nerespectarea regimului armelor și al muniţiilor, el fiind cel care a luat arma Ștefaniei. I se interzic și drepturile aferente, de a fi ales și a purta arme. A mai primit un an și 1 trei luni pentru uz de armă fără drept, dar și încă 9 luni pentru tulburarea ordinii și liniștii publice. Pedepasa finală rezultată, în urma contopirii este de 2 ani și opt luni cu suspendare. ”Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Şcolii Generale Alexandru Odobescu sau în cadrul Primăriei Comunei Chiajna pe o perioadă de 120 de zile.” mai decide instanța.
Mihai Gabriel Cristoloveanu a fost condamnat la 1 an de închisoare cu suspendare pentru uz de armă fără drept. El va presta ”o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Administraţiei Domeniului Public şi Dezvoltare Urbană Sector 6 sau în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6, pe o perioadă de 40 de zile lucrătoare”.
Pe lângă condamnări, este admisă acțiunea civilă și îi obligă pe Ilie Laurenţiu-Gabriel, Cojoacă Ionuţ-Liviu şi Dobre Claudiu-Mihai să plătească îngrijirile medicale ale Ștefaniei Nistor, în valoare de 1.630,12 lei, la care se adaugă dobândă, dar și 1.314,51 lei pentru Cristian Feleagă.
Totodată, instanța admite, în parte, acțiunea civilă formulată de jandarmerița bătută. Îi obligă pe inculpații ”Ilie Laurenţiu-Gabriel, Cojoacă Ionuţ-Liviu şi Dobre Claudiu-Mihai, în solidar, la plata către aceasta a sumei de 10.000 euro (echivalent în lei, potrivit cursului BNR la data plății), cu titlu de daune morale.”
În schimb, respinge acțiunea civilă a jandarmului Cristian Felega, dar și cererea de constituire ca parte civilă formulată de Direcţia Generală de Jandarmi a Municipiului Bucureşti.
Decizia poate fi atacată cu drept de apel până în 30.12.