x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Deficit de personal în Poliția Română. 13.000 de posturi scoase la concurs

Deficit de personal în Poliția Română. 13.000 de posturi scoase la concurs

de Redacția Jurnalul    |    26 Aug 2024   •   17:30
Deficit de personal în Poliția Română. 13.000 de posturi scoase la concurs

Poliția Română a dublat numărul de posturi scoase la concurs, ajungând la un total de 13.000 pentru agenți și subofițeri. Însă în fiecare numărul tinerilor atrași de această meserie este tot mai mic.

Admiterea la Academia de Poliție presupune și trecerea probei sportive, care este eliminatorie.

Primul obstacol, proba sportivă

Testul eliminatoriu este acelaşi pentru fete şi pentru băieţi, iar baremul, este extem de dur. Tinerii care își doresc sa devina ofițeri de poliţie dau proba sportivă, pe traseul aplicativ. Au de trecut 12 obstacole, iar pentru nota 10 trebuie să scoată un timp de 2 minute şi 20 de secunde.

Andrei Cojocaru, un tânăr de 19 ani din Buzău, s-a pregătit mult timp pentru examenul vieţii lui, cum numeşte admiterea la Academia de Poliţie. Aşa că proba sportivă a fost simplă pentru el. 

"Am mers la sală, făcut traseul, alergări în aer liber. Urmează să dau proba scrisă şi, uşor, uşor, să mă pregătesc să vin tot aici, dar ca student!", spune Andrei Cojocaru, candidat la Academia de Poliţie.

Emi a venit de la Constanţa, a trecut proba sportivă. 

"Îşi doreşte de mult să fie în Poliţie, de anul trecut. De mic copil! Dacă iese, ăsta e destinul!", spune mama lui.

Citiți și Elevii, obligatoriu în „ținută decentă”. Se pregătesc uniformele

880 de locuri la concurs

"Avem scoase la concurs 880 de locuri, 100 de locuri cele cu taxe. Sunt înscrişi 2.555 de candidaţi, 1.797 băieţi şi 758 de fete! Proba sportivă este bine monitorizată, audio şi video din toate unghiurile şi evaluată de persoane specializate din cadru MAI", a declarat Nebahat Sorana Aktug, purtător de cuvânt Academia de Poliţie. 

Instructorii sportivi le recomandă antrenamente suplimentare pentru a intra la Academia de Poliţie sau la Academia Militară. î

"Dacă pentru un băiat care a făcut un pic de mişcare înainte, fotbal, atletism, poate fi o perioadă de pregătire între 3 şi 6 luni, ei bine, pentru o fată, pregătirea pentru acest traseu se poate duce în 2 ani de zile", recomandă Andrei Cucolea, instructor sportiv.

Citiți și Cod roșu în agricultură! Seceta a afectat 2,5 milioane de hectare, cca. 40% din culturile de grâu, porumb și floarea soarelui

13.000 de posturi neocupate

Deficitul de personal din poliţie a atins cote alarmante. Peste 13.000 de posturi, 20% din total, sunt neocupate.

Pe lângă şcolile speciale, Ministerul de Interne face recrutări şi din sursă externă. 1.200 de locuri sunt scoase la concurs - data limită de înscriere este 6 septembrie. Şi în acest caz, însă, candidaţii trebuie să treacă de probele sportive, potrivit observatornews.ro.

×