x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Diaconu: Un ambasador m-a presat să dispun rambursarea TVA într-un caz de evaziune; Ponta: E fostul ambasador al Olandei

Diaconu: Un ambasador m-a presat să dispun rambursarea TVA într-un caz de evaziune; Ponta: E fostul ambasador al Olandei

31 Mar 2016   •   21:15
Diaconu: Un ambasador m-a presat să dispun rambursarea TVA într-un caz de evaziune; Ponta: E fostul ambasador al Olandei
Sursa foto: Foto: Facebook

Fostul şef al ANAF, Gelu Diaconu, a scris joi, pe site-ul personal, că un ambasador a venit la el în birou, împreună cu un om de afaceri, şi l-au presat să deblocheze rambursare de TVA într-un caz de evaziune, acuzaţiile sale fiind confirmate de fostul premier Victor Ponta, care a scris, pe Facebook, că ambasadorul vizat este cel al Olandei, care şi-a încheiat misiunea în România.

Fostul şef al Fiscului din România şi-a lansat, joi, o pagină personală, geludiaconu.ro, pe care a postat un text intitulat: ”România trădată: tehnocraţii au pus ANAF în slujba gulerelor albe din firmele de consultanţă fiscală şi a marilor afaceri”. 

Diaconu scrie  că ”un ambasador „periat” şi lăudat de presa progresistă” a venit la el în birou, însoţit de un om de afaceri din ţara pe care o reprezenta, un evazionist notoriu, presându-l să dispună deblocarea rambursării TVA într-un caz de evaziune (circa 20 milioane euro), pe care îl avea în instrumentare.

”La câteva minute după ce a ieşit din biroul meu am anunţat instituţiile abilitate. În zilele următoare, citeam iarăşi prin presă o serie de elogii aduse aceluiaşi ambasador, cunoscut în spaţiul public drept un adversar al intrării României în Schengen, exact de jurnaliştii care promovează valorile occidentale şi care îl dădeau ca exemplu de bune practici şi onestitate pe acest „amic” al concetăţenilor evazionişti”, a continuat Diaconu. 

Gelu Diaconu mai afirmă că ”ani de zile a fost o practică constantă intervenţia ambasadelor, în principal din spaţiul UE, pentru susţinerea intereselor marilor companii cu capital străin în relaţia cu Fiscul, în timp ce o eventuală intervenţie a vreunui reprezentant ales al poporului român în Parlament este considerată trafic de influenţă”. 

”Vă asigur că acest lucru se întâmplă şi în prezent cu singura deosebire că, astăzi, cei puşi să vegheze asupra securităţii finanţelor României au ajuns simpli servanţi, executanţi docili ai acestor interese. Cazul marilor operatori din industria jocurilor de noroc a produs consternare!”, mai comentează fostul şef al ANAF.

La scurt timp după deschiderea site-ului lui Gelu Diaconu, fostul premier Victor Ponta a postat pe Facebook un mesaj în care recomandă materialul scris de Gelu Diaconu şi face referire la afirmaţiile acestuia despre intervenţiile unui ambasador la ANAF. 

”Pentru că Diaconu e mai "timid" vă spun eu cine era ambasadorul care mereu intervenea şi la Guvern şi la ANAF pentru tot felul de companii mai mult sau mai puţin oneste - fostul ambasador al Olandei, cel care ne dădea lecţii de "integritate şi anticorupţie" săptămânal la Hotnews! Că aşa iubim noi "lupii moralişti"!”, a scris Victor Ponta. 

Matthijs van Bonzel a fost ambasador al Olandei la Bucureşti în perioada decembrie 2011-septembrie 2015, când a fost numit numit ambasador în Spania. În locul său, Olanda este reprezentată în România de către Stella Ronner-Grubačić.

Premierul Dacian Cioloş l-a demis, pe 11 februarie, pe preşedintele ANAF, Gelu Diaconu, după ce acesta a fost pus sub acuzare în dosarul privind Partida Romilor. 

Şeful ANAF Gelu Diaconu şi vicepreşedintele Mihai Gogancea-Vătăşoiu au trimis două circulare pentru scutirea persoanelor angajate prin convenţii civile la asociaţia Partida Romilor de plata asigurărilor de sănătate pentru anul 2012, a anunţat atunci DNA într-un comunicat.

Potrivit DNA, ca urmare a demersurilor iniţiate de Păun şi mijlocite de deputatul Mădălin Voicu, Gelu Diaconu şi Mihai Gogancea-Vătăşoiu au emis circularele nr. 10/07.01.2015 şi A-PRS1391/08.05.2015. Scopul acestor circulare era scutirea persoanelor angajate prin convenţii civile la asociaţia Partida Romilor şi notificate de către organele fiscale că figurează cu debite restante aferente contribuţiei de asigurări de sănătate pentru anul 2012, de la plata acelor contribuţii. De asemenea, organele competente erau notificate că acele persoane nu aveau această obligaţie de plată.

Circularele nr. 10/07.01.2015 si A-PRS1391/08.05.2015 au fost emise cu încălcarea dispoziţiilor legale. Astfel, s-a dispus fie neîncasarea, prin necomunicare/stoparea transmiterii către contribuabili a deciziilor privind regularizarea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pe anul 2012, fie neluarea măsurilor pentru încasarea contribuţiilor, în cazul deciziilor deja comunicate, spune DNA.

Astfel, Diaconu şi Vătăşoiu sunt acuzaţi de favorizarea făptuitorului şi abuz în serviciu.

Sursa: news.ro

×