x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Distrugerea unei vieți = 350.000 lei

Distrugerea unei vieți = 350.000 lei

de Dan Constantin    |    26 Mai 2016   •   09:50
Distrugerea unei vieți = 350.000 lei
Sursa foto: Bogdan Iurascu/Intact Images

O poveste dramatică a trăit Ioan Inel, care de 18 ani se luptă să-și găsească dreptatea. Pentru un militar de carieră, supus umilințelor, oprobriului public, degradării sociale nu pentru fapte comise, ci pentru fapte inexistente și acuzații false, satisfacția unor daune morale și materiale reprezintă o palidă consolare. În luna mai 1998, locotenent-colonel Ioan Inel este arestat timp de 60 de zile, procurorii militari acuzându-l pentru fals material, uz de fals, înșelăciune. Un grup de militari în care se afla și Inel, conduși de un general și un plutonier, păgubiseră Banca Internațională a Religiilor, după socotelile procurorilor, cu peste un miliard de lei vechi. Pentru că nu putuseră dovedi vinovățiile puse în cârca militarilor, procurorii mai dispun o arestare. Ioan Inel rămâne în arest din 18 decembrie 2001 până în 13 august 2002. Cu prima arestare, se cumulează 299 zile de lipsire de libertate. Dosarul este trimis spre judecare de DNA abia în 2006, înainte de Anul Nou. În iunie 2010, Înalta Curte de Casație și Justiție, prin sentință definitivă, îl achită pe Ioan Inel.

Calvarul durase 12 ani. Pierduse onoarea, reputația, cariera. O dramă se produce în familie. Căsătoria se destramă, iar fiul acestuia, aflat la vârsta adolescenței, fiind lipsit de supravegherea tatălui, a devenit consumator de droguri, viciu care i-a provocat decesul. La momentul arestării, I.I. se afla în plină ascensiune a carierei, după absolvirea școlii de ofițeri activi urmase Politehnica și activa în structurile militare în domeniul informaticii și apărării antiaeriene.

Sub povara anilor și a durerii începe o luptă pentru a obține reparații din partea celor care i-a furat practic viața. Cheamă în judecată DNA și Statul Român prin Ministerul Finanțelor. Obține la Tribunalul Ilfov daune morale de 448.500 lei și daune materiale de 136.260 lei. DNA, care a ţinut un nevinovat în arest 299 de zile și i-a distrus familia, a făcut recurs pentru daunele morale prea mari. În apel, statul ticălos mai reduce din ,,pagubă”, daunele morale fiind ciuntite la 350.000 de lei. Să le fie ,,economia” bani de buzunar pe lumea de dincolo!

 

Calvarul lui Ioan Inel începe sub ministeriatul la Justiție al lui Valeriu Stoica, în 1998, continuă cu trimiterea în judecată sub Daniel Morar și cu recursul Codruței Kovesi

 

×