x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie DNA a rămas orfană. Jurma nu mai vrea să fie șefă la Anticorupție

DNA a rămas orfană. Jurma nu mai vrea să fie șefă la Anticorupție

de Ion Alexandru    |    08 Ian 2019   •   06:42
DNA a rămas orfană. Jurma nu mai vrea să fie șefă la Anticorupție

Anca Jurma a notificat Secția de Procurori de la CSM că nu mai dorește să-i fie prelungită delegarea în funcția de procuror-șef interimar al DNA, decizia fiind transmisă chiar în timpul ședinței în care urma să se emită un aviz în acest sens. Renunțarea Ancăi Jurma la șefia DNA vine la scurt timp după ce, în presă, a fost dezvăluită o discuție dintre aceasta și procuroarea Florentina Mirică.

Interimatul la conducerea DNA este unul incert, după ce înlocuitoarea provizorie a Laurei Codruța Kovesi (revocată în vara anului trecut), Anca Jurma, a renunțat, prin intermediul unei scrisori transmise Secției de Procurori de la CSM, la prelungirea delegării cu încă șase luni în această funcție. Pe surse, se pare că, între minstrul Justiției, Tudorel Toader, și anumite persoane din CSM, au avut loc mai multe discuții legate de neoportunitatea prelungirii delegării Ancăi Jurma – și aceast după ce, la sfârșitul anului trecut, în spațiul public au apărut înregistrări ale unei discuții dintre șefa DNA și Florentina Mirică, o apropiată a fostului procuror-șef, în care s-au făcut afirmații scandaloase legate de modul în care se instrumentează dosarele la această unitate de parchet. De altfel, înainte de Sărbători, CSM ar fi trebuit să decidă deja dacă avizează sau nu propunerea lui Augustin Lazăr de prelungire a delegării lui Jurma, însă a amânat soluția referitoare la acest aspect pentru 7 ianuarie.

Propunerea lui Toader zace la Palatul Controceni

În aceste condiții, Secția de Procurori de la CSM a luat act de scrisoarea Ancăi Jurma, astfel încât acest punct de pe ordinea de zi nu a mai fost luat în discuție. Tudorel Toader a precizat că urmează să fie formulată o nouă propunere pentru preluarea, timp de șase luni, a interimatului conducerii DNA, CSM urmând, la rândul său, să studieze propunerea în ședința de săptămâna viitoare. Ministrul Justiției a reiterat faptul că, pe masa președintelui Klaus Iohannis, există o propunere de numire a procuroarei Adina Florea pentru un mandat plin la conducerea DNA, pe care șeful statului a respins-o, printr-o argumentație neîntemeiată, în toamna anului 2018. Adina Florea a fost propusă, ulterior, pentru a doua oară de către Tudorel Toader, Klaus Iohannis urmând să acționeze în consecință. Legal, președintele nu mai poate refuza a doua nominalizare.

La sfârșitul anului trecut, Anca Jurma și-a dat acordul de principiu pentru a conduce DNA încă șase luni. În ziua în care CSM trebuia să dea avizul, însă, a transmis o scrisoare în care anunța că nu mai dorește detașarea

×
Subiecte în articol: Anca Jurma