x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie DNA: Gheorghe Ştefan, trimis în judecată într-un nou dosar privind Poşta Română

DNA: Gheorghe Ştefan, trimis în judecată într-un nou dosar privind Poşta Română

03 Mar 2017   •   11:52
DNA: Gheorghe Ştefan, trimis în judecată într-un nou dosar privind Poşta Română

Gheorghe Ştefan, fost primar al municipiului Piatra Neamţ, a fost trimis în judecată, vineri, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru trafic de influenţă, într-un nou dosar privind fraudarea Poştei Române, prejudiciul în acest caz fiind de peste 2 milioane de lei.

Alături de Gheorghe Ştefan a mai fost trimis în judecată Cosmin Dragoş Mihăilescu - la data faptei director al sucursalei "Fabrica de Timbre" din cadrul Companiei Naţionale Poşta Română SA (CNPR) - pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecinţe deosebit de grave şi în formă continuată, informează DNA, într-un comunicat transmis AGERPRES.

Conform sursei citate, au mai fost trimişi în judecată în acest caz omul de afaceri Marian Constantinof, pentru spălare de bani şi complicitate la abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave şi în formă continuată, Mihai Chebac - la data faptei şef al Direcţiei dezvoltare din cadrul CNPR şi Dorin Laurian Firuti - la data faptei administrator al SC Romkuvert SRL şi SC Romkuvert IND SRL - ambii pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecinţe deosebit de grave şi în formă continuată.

Potrivit anchetatorilor, în iulie - august 2009, Gheorghe Ştefan, primarul municipiului Piatra Neamţ şi vicepreşedinte al unui partid politic, i-a propus lui Marian Constantinof că, în schimbul unor sume de bani, îşi va folosi influenţa pe lângă reprezentanţii CNPR astfel încât sucursala "Fabrica de Timbre" CNPR să le atribuie unor societăţi comerciale, controlate de omul de afaceri, contracte având ca obiect furnizarea de hârtie.

"Sumele de bani pe care le pretindea Gheorghe Ştefan urmau să provină tocmai din încasările obţinute din executarea primelor contracte. Deoarece banii i s-ar fi dat lui Gheorghe Ştefan, cheltuielile de aprovizionare cu hârtie ar fi trebuit să fie acoperite din profitul generat de următoarele contracte încheiate", se arată în comunicat.

Un prim pas pentru atribuirea clientelară a unor contracte către firmele controlate de Marian Constantinof l-ar fi reprezentat numirea, în 8 septembrie 2009, cu sprijinul lui Gheorghe Ştefan, a lui Cosmin Dragoş Mihăilescu la conducerea "Fabricii de Timbre". Procurorii susţin că Mihăilescu era la momentul respectiv o persoană apropiată inculpatului Marian Constantinof şi a avut sarcina să controleze şi să manipuleze procedurile de achiziţie publică.

"Fabrica de Timbre" este o sucursală fără personalitate juridică a CN Poşta Română SA. Aceasta putea achiziţiona doar hârtie care nu era produs finit, pentru executarea comenzilor venite de la Centrala CNPR şi de la terţi.

În vederea declanşării procedurilor de achiziţie era nevoie de o comandă de furnizare a hârtiei din partea Centralei CNPR către sucursala "Fabrica de Timbre". Sucursala ar fi trebuit să achiziţioneze hârtie în role, să o prelucreze prin mijloace proprii şi să o transforme în produs finit (hârtie pentru imprimante matriceale).

"Inculpatul Mihai Chebac, numit şi menţinut în funcţia de director al Direcţiei dezvoltare din CNPR cu susţinerea lui Gheorghe Ştefan, a trimis către 'Fabrica de Timbre' o notă de comandă pentru furnizarea unei cantităţi nejustificate de hârtie, mult mai mari decât necesarul subunităţilor poştale. Furnizarea acestei cantităţi de hârtie urma să facă obiectul contractelor atribuite clientelar firmelor inculpatului Marian Constantinof. Valoarea comenzii a determinat valoarea contractelor încheiate de 'Fabrica de Timbre' cu societăţile comerciale controlate de Marian Constantinof şi, implicit, valoarea foloaselor necuvenite care ajungeau la Gheorghe Ştefan", susţin procurorii DNA.

Ei arată că, pe 2 noiembrie 2009, Cosmin Dragoş Mihăilescu, în calitate de director al sucursalei 'Fabrica de Timbre', a încheiat, cu încălcarea legii, 12 contracte cu societăţile comerciale controlate prin interpuşi de Marian Constantinof. În baza acestor contracte trebuia furnizată sucursalei "Fabrica de Timbre" materie primă (hârtie în role), eşalonat, vreme de un an. După semnarea contractelor, inculpatul Cosmin Dragoş Mihăilescu a solicitat livrarea întregii cantităţi de hârtie, iar societăţile comerciale furnizoare au emis facturi, precizează procurorii.

Anchetatorii susţin că inculpatul Cosmin Dragoş Mihăilescu a semnat fraudulos sau a determinat semnarea de către subordonaţii săi a unor documente de recepţie a hârtiei pretins furnizate de firmele lui Marian Constantinof, dar şi a unor documente de gestiune privind predarea hârtiei către SC Romkuvert SRL, în vederea prelucrării, care a confirmat recepţia pentru prelucrare a 828.413 kg de hârtie, deşi a primit doar o mică parte din această cantitate.

"În concluzie, s-a constituit un circuit scriptic, fictiv (în mare parte) care atesta preluarea de către 'Fabrica de Timbre' a cantităţii de hârtie de la societăţile comerciale ale lui Marian Constantinof şi predarea ei spre prelucrare la SC Romkuvert SRL. Circuitul trebuia să ascundă lipsa hârtiei din gestiunea 'Fabricii de Timbre' şi să confere răgazul încheierii unor noi contracte care să genereze profitul din care să fie cumpărată şi hârtia nelivrată (o parte din bani fiind daţi lui Gheorghe Ştefan)", se mai arată în comunicatul DNA.

Ancheta a mai stabilit că preţul de achiziţie a hârtiei a fost mai mare decât preţul de piaţă de la acel moment şi, prin denaturarea procedurilor de achiziţie publică, sucursala "Fabrica de Timbre" a cumpărat hârtie de la firme interpuse controlate de inculpatul Constantinof şi nu de la furnizorii tradiţionali, iar în această manieră preţul de achiziţie în baza celor 12 contracte a fost majorat artificial cu 1.643.191 lei, sumă care constituie prejudiciu suferit de CNPR.

"Din sumele încasate de cele două firme, inculpatul Marian Constantinof i-a remis inculpatului Gheorghe Ştefan, în perioada noiembrie - decembrie 2009, aproximativ 230.000 de euro", spune DNA.

O altă acuzaţie face referire la faptul că, în perioada noiembrie - decembrie 2009, Cosmin Mihăilescu, în calitate de director al sucursalei "Fabrica de Timbre", a încredinţat către SC Romkuvert SRL, în mod direct, la un preţ supraevaluat şi prin încălcarea legii, un serviciu de prelucrare a hârtiei achiziţionate de la cele două societăţi comerciale controlate de Marian Constantinof, iar CNPR a fost prejudiciată astfel cu suma de 300.135 lei.

Tot în perioada noiembrie - decembrie 2009, mai arată anchetatorii, Cosmin Mihăilescu a achiziţionat de la SC Romkuvert SRL, în mod direct şi prin încălcarea legii, plicuri la un preţ supraevaluat, pentru ridicarea artificială a preţului, constituindu-se scriptic un lanţ comercial de furnizare: SC Romkuvert Ind SRL - SC Vidas SRL (controlată de Marian Constantinof, în prezent radiată) - SC Romkuvert SRL - CNPR - Sucursala "Fabrica de Timbre".

"În plus, nu era necesară achiziţionarea tuturor tipurilor de plicuri, unele putând fi realizate de 'Fabrica de Timbre', la preţuri mai mici. În maniera descrisă, CNPR a fost prejudiciată cu suma de 272.352 lei", se mai arată în comunicat.

Potrivit DNA, valoarea totală a prejudiciului cauzat CNPR SA este de 2.215.678 lei, sumă cu care aceasta s-a constituit parte civilă.

În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra unor bunuri mobile şi imobile ce aparţin inculpaţilor Gheorghe Ştefan, Cosmin Mihăilescu, Mihai Chebac, Dorin-Laurian Firuti, SC Romkuvert SRL şi SC Romkuvert IND SRL.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti cu propunerea de a se menţine măsurile asiguratorii dispuse în cauză.

Anterior, au fost trimise spre judecare alte şapte dosare având ca obiect infracţiuni care au determinat prejudicii în dauna Companiei Naţionale Poşta Română şi, până în acest moment, în trei dintre cele şapte dosare s-au pronunţat decizii de condamnare definitivă, precizează DNA. www.agerpres.ro

×
Subiecte în articol: gheorghe stefan