Primarul municipiului Constanța a oferit explicațiile prin intermediul unui comunicat de presă.
„Am luat notă de conținutul comunicatului DNA cu privire la dosarul al cărui subiect este finanțarea rundei a treia a campionatului mondial UIM XCAT de ambarcațiuni de viteză organizată recent la Mamaia, primele două runde organizate în Italia, iar ultimele două urmând să fie organizate în Dubai. Competiție comparabilă cu Formula 1 pe uscat. În comunicatul DNA se susține că finanțarea competiției sportive s-a realizat fără un contract, fără procedură de selecție publică și fără referat al compartimentului de specialitate. În realitate, există contract de finanțare aprobat prin HCL 162/27.04.2023, există referat de specialitate care a stat la baza aprobării HCL-ului menționat, există, de asemenea, și viză de control financiar preventiv, fără de care nu am semnat niciodată vreo plată”, scrie în comunicatul de presă.
Primarul Chițac a mai explicat modul în care a fost făcută finanțarea și a dezvăluit faptul că a pus la dispoziția DNA mai multe documente.
„În concret, în conformitate cu legea nr.69/2000 (legea sportului), art.181 alin.2 lit D, s-a finanțat de către Primăria Constanța un program sportiv desfășurat pe raza Mun. Constanța și organizat de către Federația Română de Yachting. Suma a fost virată, prin CSM Constanța, în contul Federației Române de YACHTING. Nu la Monaco. Am pus la dispoziția DNA toate documentele menționate și întreaga documentație de finanțare desfășurată, conform legii”, mai scrie în comunicat.
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au anunțat că au dispus efectuarea urmăririi penale față de mai mulți suspecți. Pe listă este și primarul orașului Constanța „pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit”. Urmăriți penal mai sunt un director din cadrul primăriei și președintele Clubului Sportiv Municipal Constanța pentru complicitate la abuz în serviciu.
Anchetatorii au stabilit că „în cursul anului 2023, cu ocazia derulării unui eveniment sportiv, organizat în Municipiul Constanța de o asociere formată din cinci entități (din care făceau parte și Primăria Municipiului Constanța, Clubul Sportiv Municipal (C.S.M.) Constanța, Federația Română de Yachting (FRY) și o societate comercială cu sediul în Monaco), suspectul Chițac Vergil, în calitatea menționată mai sus, beneficiind de ajutorul celorlalte două persoane și cu încălcarea prevederilor legislației primare, ar fi aprobat finanțarea în totalitate a întregului eveniment.”
Procurorii au mai aflat că „finanțarea competiției sportive s-ar fi realizat de către Primăria municipiului Constanța fără a exista un contract de finanțare care să fi fost atribuit în urma unei proceduri de selecție publică și fără să existe viză de control financiar preventiv sau vreun referat al compartimentului de specialitate.”
Anchetatorii mai susțin că „întrucât, prin -înțelegerea- unora dintre părți s-ar fi stabilit ca banii rezultați din finanțare să ajungă în conturile societății comerciale, cu sediul în Monaco (în condițiile în care aceasta nu ar fi prestat vreo activitate bine definită în cadrul evenimentului respectiv), suspectul Talpeș Andrei ar fi exercitat constrângeri asupra unor persoane din conducerea Federației Române de Yachting pentru a le determina pe acestea să efectueze o plată în valoare de aproximativ 290.000 euro către societatea respectivă.
În conturile societății comerciale, cu sediul în Monaco, ar fi fost virați în total 1.728.000 lei, sumă ce reprezintă un prejudiciu pentru Primăria municipiului Constanța, au precizat cei de la DNA.
(sursa: Mediafax)