Poliţia Capitalei a deschis un dosar penal în care vizează fapte de incitare la ură sau discriminare, după ce în mai multe intersecţii din Capitală au fost amplasate cruci inscripţionate cu mesajul "Creştinii nu vor megamoschee”.
Poliţia Capitalei a solicitat tuturor secţiilor din subordine ca, în situaţia în care sunt sesizări privind instalarea crucilor inscripţionate cu mesajul "Creştinii nu vor megamoschee” să fie înaintate cercetările către Structura centrală, unde se lucrează în dosarul penal nu numărul unic 1138/P/2016 dat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti.
Dosarul penal a fost deschis după ce în marile intersecţii din Capitală au fost puse cruci de către cei care se opun construirii unei moschei la Bucureşti. Mai multe astfel de cruci considerate drept elemente de construcţie neautorizate au fost ridicate de poliţiştii de la Poliţia Locală a Municipiului Bucureşti.
Cătălin Berenghi şi Cătălin Gornic, care au organizat şi anul trecut mai multe acţiuni de protest privind construirea unei moschei în Capitală, au depus în 4 aprilie, la Curtea de Apel Bucureşti, o cerere de anulare a hotărârii de guvern prin care statul român a cedat cultului musulman, cu titlu gratuit, o suprafaţă de teren de peste 11.000 de metri pătraţi, în Sectorul 1, pe Bulevardul Expoziţiei nr. 22-30.
Aceştia au spus atunci că vor împrăştia 500 de cruci prin Bucureşti, afirmând că nu este normal să se construiască o megamoschee în România, o ţară în care 80 la sută din populaţie este creştină.
Prin HG 372, Muftiatul Musulman Cultural a primit, la sfârşitul lunii mai 2015, terenul de peste 11.000 de metri pătraţi, a cărui valoare a fost estimată la patru milioane de euro, pentru a construi o moschee cu o capacitate de până la 2.000 de persoane, construcţie care trebuie să înceapă cel mai târziu în 2018. Pe teren ar urma să fie ridicată moscheea, mai multe anexe în care va funcţiona un loc pentru spălări rituale, o casă parohială, o bibliotecă şi un centru de asistenţă socială.
După aprobarea HG, pe terenul unde ar urma să fie ridicată moscheea au avut loc mai multe proteste. În septembrie 2015, peste 200 de persoane au mers şi au înfipt 500 de cruci în cadrul unei procesiuni religioase. Iniţiatorii acestei manifestări au fost şi atunci tot Cătălin Berenghi şi Cătălin Gornic, care au venit îmbrăcaţi în port popular. Anterior, pe acelaşi teren au fost sfinţite şi înfipte 100 de cruci.
În luna august 2015, pe acelaşi teren, opozanţii construirii moscheii au adus şapte purcei vii vopsiţi cu roşu, galben şi albastru şi au îngropat două carcase de porc congelate.
Sursa: news.ro