x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Dosarul Revoluției, greu de urnit

Dosarul Revoluției, greu de urnit

de Dan Constantin    |    22 Dec 2016   •   15:18
Dosarul Revoluției, greu de urnit

Secția Parchetelor Militare din Parchetul de pe lângă ÎCCJ va avea șefi noi. Şi-au depus dosarele de management doi generali pentru cele două posturi vacante de la conducere. Viitorul șef, Coșneanu Gheorghe, are 34 ani vechime și a pornit ca procuror militar, la Timișoara, în 1990, de la gradul de locotenent. Adjunctul programat este Alexandru Ion, aflat câțiva ani și sub conducerea Codruței Kovesi, la DNA. Aflăm din proiectele celor doi generali de brigadă, supuse dezbaterii publice, care sunt forțele angajate în lupta cu ,,Dosarele istorice”, care reunesc generic dosarul ,,Revoluției”, dosarul ,,Mineriadei” și dosarul ,,Procesul Comunismului”. Efectivul de procurori militari din secție este de 59, schema fiind de 93 posturi. Bugetul este de 22,655 milioane lei - echivalent a 5 milioane euro anual -, 96 la sută fiind alocat drepturilor salariale.

Generalul Alexandru explică de ce s-au împotmolit aceste dosare aflate în atenția opiniei publice de câteva decenii: ,,Imediat după producerea faptelor nu au fost administrate suficiente probe, astfel încât efectuarea cercetărilor, după o perioadă semnificativă, a făcut dificilă elucidarea împrejurărilor în care au decedat sau au suferit vătămări fizice și psihice persoanele implicate. Vechimea mare a cauzelor (peste 25 de ani) determină dificultăți în administrarea probelor, spre exemplu, declarațiile persoanelor, indiferent de calitatea procesuală a acestora, sunt afectate de uitare și de trecerea timpului. Trecerea timpului creează dificultăți și în administrarea celorlalte mijloace de probă, cum ar fi înscrisurile, perioada mare scursă a dus la dispariția acestora, inclusiv în mod natural, prin alicarea procedurilor arhivistice. În plus, având în vedere contextul socio-politic, dar și modalitatea concretă de acțiune a persoanelor implicate, comunicarea inter și intra instituțională în perioada respectivă nu a îmbrăcat întotdeauna forma scrisă”.

Clar? Cei doi generali vor ieși la pensie cu stele în plus lăsând Muzeului Militar aceste dosare imposibil de rezolvat conform normelor juridice. (Dan Constantin)

O poza generica de la revolutie, cu militari în prim plan.

Generalii Coșneanu și Alexandru au de rezolvat ,,Dosarele istorice”. Probele au fost mâncate de timp sau tocate.

 

×