x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Dosarul „Trofeul Calităţii” a mai făcut o victimă

Dosarul „Trofeul Calităţii” a mai făcut o victimă

de Ion Alexandru    |    23 Feb 2016   •   22:00
Dosarul „Trofeul Calităţii” a mai făcut o victimă
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Fostul director al Inspectoratului de Stat în Construcţii, trimis în judecată de DNA în 2013 pentru că a comunicat instanţei care judeca, în apel, Dosarul „Trofeul Calităţii”, faptul că instituția nu recunoaşte niciun prejudiciu în această speţă, a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu suspendare. Decizia a fost pronunțată, luni, de către magistraţii Completului de 5 judecători în materie penală al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, la mai puţin de șapte luni de când acelaşi dosar a fost soluţionat pe fond, tot la Înalta Curte.

Constantin Adrian Balaban Grăjdan a fost trimis în judecată pentru favorizarea infractorului, legat de faptul că, în data de 22 mai 2012, în calitate de director general al ISC, a emis către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie o adresă prin care instituţia a contestat prejudiciul calculat de DNA în dosarul „Trofeul Calităţii”. Procurorii spuneau, atunci, că documentul semnat de Grăjdan a fost emis ilegal şi a încălcat normele interne privind circuitul documentelor, „într-un sens contrar intereselor legitime ale Inspectoratului de Stat în Construcții”.

În timpul judecării apelului dosarului „Trofeul Calităţii”, Înalta Curte îl obligase pe Adrian Năstase, în solidar cu Irina Jianu şi soţii Marina şi Bogdan Popovici, împreună cu societatea Eurografica, să achite ISC despăgubiri civile de 3,34 milioane lei. În baza acestui prejudiciu calculat, locuinţa lui Adrian Năstase din strada Zambaccian a fost chiar pusă sub sechestru.

În 16 iunie 2015, magistraţii Secţiei Penale a Instanței Supreme au pronunțat, după doi ani de judecată, soluția pe fond. Trei ani cu suspendare pentru favorizarea infractorului, pe un termen de încercare de şase ani. În această perioadă, Constantin Adrian Balaban Grăjdan trebuie să se prezinte, la datele fixate, la serviciul de probaţiune de pe lângă Tribunalul Bucureşti. De asemenea, el trebuie să anunţe, în prealabil, orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau locuinţă şi orice deplasare care depăşeşte mai mult de opt zile. El mai trebuie să comunice şi să justifice schimbarea locului de muncă, precum şi informaţii de natură a putea fi controlate de către autorităţi a mijloacelor sale de existenţă. Orice încălcare a acestor restricţii şi obligaţii îl pot arunca imediat pe Grajdan în spatele gratiilor, instanţa, la sesizarea Serviciului de Probaţiune, putând anula suspendarea executării pedepsei.

Adrian Grăjdan a atacat cu apel sentinţa instanţei de fond chiar în ziua pronunţării, însă DNA a invocat excepţia tardivităţii declarării apelului, cerând Completului de cinci să nu permită atacarea sentinţei. Deşi magistraţii au decis, iniţial, să admită de principiu judecarea apelului declarat de fostul director general al ISC, luni, Grăjdan a pierdut definitiv procesul.

Fostul premier Adrian Năstase a reuşit, la mijlocul lunii decembrie a anului 2015, să ridice sechestrele puse de DNA pe locuinţa din strada Zambaccian şi pe contul bancar deschis la BCR, la aproape opt ani de la instituirea acestora şi la aproape trei ani de la achitarea prejudiciului în dosarul „Trofeul Calităţii”.

Pe lângă restricţiile impuse pe o perioadă de șase ani, fostul șef al ISC are de plătit şi suma de 22.000 de lei reprezentând cheltuieli judiciare.
 

×
Subiecte în articol: trfeul calitatii dosar