Mihai Pleşu, fiul scriitorului Andrei Pleşu, se va afla sub control judiciar timp de 60 de zile, conform deciziei luate de judecătorii care au respins cererea procurorilor DIICOT de arestare preventivă pentru trafic de droguri de mare risc.
Aceeaşi măsură a fost aplicată şi celorlalte şapte persoane reţinute în cursul zilei de vineri.
"S-a dispus luarea controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile. Clientul meu respinge toate acuzaţiile. Din punctul meu de vedere, nu sunt probe care să susţină acuzaţiile procurorului. Nu există probe din care să rezulte măcar o întâlnire, un trafic de droguri în perioada celor 7 luni de când durează această anchetă", a declarat Sandra Grădinaru, avocatul lui Mihai Pleşu.
"Sunt super fericit ca ajung sa mi vad familia. Sunt bucati realmente si vreau sa-mi vad copilul. E o nedreptate", a spus Mihai Pleșu după ce a părăsit sediul instanței.
Potrivit unor surse citate de Realitatea TV, fiul fostului ministru de Externe și al Culturii, Andrei Pleșu ar fi avut o plantație de droguri în București și ar fi vândut stupefiantele chiar la el în casă. În anchetă au lucrat doi investigatori sub acoperire.
Mihai Pleșu ascundea drogurile în casă sau în mașină. Potrivit unor surse, clienții îl sunau și îi spuneau scurt că vin la el pentru câteva minute, de exemplu 15 sau 20. Asta ar fi însemnat că voiau să cumpere tot atâtea grame de cannabis.
Fiul scriitorului Andrei Pleşu a negat acuzațiile de trafic de droguri, dar a recunoscut că este consumator. Pe de o parte el le-a spus anchetatorilor că stupefiantele îl ajută "să cugete și să filozofeze", dar avocata lui spune că acesta le-ar folosi și pentru probleme medicale.
Procurorii DIICOT Iaşi şi ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Iaşi au efectuat, vineri, opt percheziţii domiciliare în Bucureşti, Iaşi şi comuna ieşeană Probota. Şapte persoane au fost acuzate de trafic de droguri de risc în formă continuată şi trafic de droguri de mare risc în formă continuată.
"La data de 17 septembrie 2018, organele de urmărire penală s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că mai multe persoane care domiciliază pe raza judeţului Iaşi comercializează droguri de risc - cannabis (skunk) şi droguri de mare risc - comprimate de ecstasy (MDMA) mai multor consumatori de pe raza municipiului Iaşi. De asemenea, s-a reţinut faptul că o suspectă în cauză comercializează cannabis cu suma 60-70 lei/gram, iar în perioada când în municipiul Iaşi se organizează, în incinta unor diferite cluburi, evenimente muzicale, în principal cu specific tehno, suspecta se aprovizionează şi cu cantităţi de comprimate ecstasy (MDMA) în vederea comercializării", a informat vineri DIICOT, printr-un comunicat de presă.
Potrivit procurorilor, din cercetările efectuate s-a stabilit că unul dintre suspecţii care domiciliază în judeţul Iaşi se deplasa periodic în Bucureşti, de unde se aproviziona cu diferite cantităţi de droguri pe care mai apoi le-a transportat în Iaşi, în vederea comercializării.
"Suspectul care locuieşte pe raza municipiului Bucureşti a reprezentat principala sursă de aprovizionare cu droguri pentru dealerul din judeţul Iaşi, acesta întreprinzând totodată demersuri pentru înfiinţarea unei culturi de ilicite de cannabis de tip in-door sprijinit fiind în aceste activităţi şi de către concubina sa care cunoştea toate detaliile legate de activităţile infracţionale derulate, sprijinindu-l şi implicându-se în mod direct prin intermedierea unora dintre tranzacţii, suport financiar, comunicarea anumitor aspecte persoanelor din legătura infracţională, aceasta fiind la rândul său consumatoare de droguri. În urma cercetărilor, a rezultat faptul că sursa de aprovizionare cu droguri a suspectului din municipiul Bucureşti este o persoană de naţionalitate străină, respectiv cetăţenie britanică, care a fost ajutată în activitatea infracţională de către concubina sa, cetăţean român", susţin procurorii.
Conform DIICOT, în urma percheziţiilor efectuate vineri au fost identificate locaţii prevăzute cu dispozitive de cultivare şi întreţinere a plantaţiilor (lămpi speciale, cort, ventilatoare, ghivece etc.), precum şi diferite cantităţi de cocaină, cannabis, ecstasy, rezină cannabis (haşiş), ciuperci halucinogene, cântare electronice de precizie, grindere pentru mărunţit substanţa vegetală.
Activităţile s-au desfăşurat cu sprijinul poliţiştilor specializaţi în combaterea criminalităţii organizate din cadrul BCCO Bucureşti, al luptătorilor Serviciului pentru Acţiuni Speciale Iaşi, jandarmilor din cadrul IJJ Iaşi şi ai Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei "Vlad Tepeş" Bucureşti. AGERPRES