Se amplifică scandalul din jurul controlului Inspecției Judiciare menit să verifice activitatea managerială la DNA. Schisma produsă în cadrul echipei de procurori a fost „programată” pentru a compromite acțiunea de control și a decredibiliza măsurile pe le-ar propune. Conflictul produs de raportul „paralel” arată de fapt spaima unor controlori de a nu fi acuzați că au deranjat-o pe Codruța Kovesi la locul de muncă. Mai mult, procurorul-inspector Focică Mihaela vrea să fie controlați judecători de la Curtea de Apel București care nu convin DNA! Șefa DNA a făcut presiuni directe și a intimidat-o anterior pentru a anula o acțiune de control. Stenograme care „divulgă” cangrena din instituții de vârf ale sistemului juridic o bagă pe Kovesi într-un nou vârtej.
Detalii despre diversiunea celor trei inspectoare (Elena Rădescu, Cornelia Prisecariu, Mihaela Focică) „rupte” de celelalte colege din echipa de control apar din informarea trimisă CSM de conducerea Inspecției Judiciare. Cele trei i-au prezentat Codruței Kovesi, în 25 august, concluzii preliminare din Raport, care au cuprins „opinii personale care au depășit cadrul legal și regulamentar aplicabil, constituindu-se în adevărate informări, scuze, sfaturi ori chiar acuze la adresa colegilor inspectori care nu erau prezenți”, precizează inspectorul-șef Lucian Netejoru și inspectorul-șef adjunct Gheorghe Stan. Mai mult, procurorul-inspector Elena Rădescu, învestită doar cu organizarea controlului, a cenzurat munca unor membri ai echipei de control, deși nu avea acest drept. Raportul celor trei nu a găsit nicio neregulă la DNA, în plus apreciază că probleme sunt la DIICOT, „unde nu există atâta implicare”.
Inspectoarea căzută în extaz
Mihaela Focică a venit gata „frăgezită” la controlul de la DNA. Se afla deja sub tensiunea unei chemări la ordin din partea Codruței Kovesi, legată de o lucrare anterioară de control față de declarațiile procurorului general Augustin Lazăr referitoare la OUG 13. De teama unor represalii ale DNA, s-a dat acum pe brazdă. Ca atare, în Raport ,,arată că a constatat o activitate ireproșabilă pentru care felicită procurorii de execuție și cu funcții de conducere”. Adaugă faptul că „nu a găsit nicio problemă de comunicare, atât pe linie orizontală, cât și pe linie verticală”. A verificat și la Tribunalul București și la ÎCCJ, ambii președinți având doar „aprecieri laudative la adresa procurorilor DNA”. Doamna F. plânge pe umerii celor controlați care întocmesc acte de calitate, deși ,,este foarte greu în contextul actual, în condițiile care se pun presiuni externe asupra procurorilor”.
Țintă pe judecătoarea Costiniu
A fost depistată totuși o problemă: „La Curtea de Apel București a fost invocat un comportament mai pătimaș al procurorilor DNA prin formularea unor cereri de recuzare a unor judecători și urmează a fi puse la dispoziția Inspecției Judiciare încheierile de recuzare respective. Vor fi verificați și judecătorii care au fost recuzați întrucât există mulți judecători din cadrul CA București, judecători care au acțiuni disciplinare. S-au solicitat doamnei procuror-șef direcție și au fost puse la dispoziție înscrisuri privind comportamentul doamnei judecător Viorica Costiniu și un punct de vedere care a fost înaintat CSM și Inspecției Judiciare”.