x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Fost preşedinte CCR: Există lege pentru starea de alertă. Starea de urgență poate fi prelungită!

Fost preşedinte CCR: Există lege pentru starea de alertă. Starea de urgență poate fi prelungită!

12 Mai 2020   •   19:44
Fost preşedinte CCR: Există lege pentru starea de alertă. Starea de urgență poate fi prelungită!
Sursa foto: Dan Marinescu/Intact Images

Augustin Zegrean, fost preşedinte CCR, spune că autorităţile pot institui starea de alertă. Cu toate astea, dacă drepturile fundamentale sunt afectate, Guvernul trebuie să obţină votul Parlamentului pe o lege organică.

Augustin Zegrean, fostul preşedinte al CCR, spune că Guvernul poate trece la starea de alertă în baza unei legi mai vechi.

„Dacă cineva vrea să treacă de la starea de urgenţă la starea de alertă, n-are decât instituţia abilitată să facă acest lucru. Să o facă, pentru că există lege în acest sens”, a spus Zegrean..

Potrivit acestuia, OUG 24/2004 permite exact acest lucru.

„Avem o ordonanţă de urgenţă numărul 24/2004 care vorbeşte despre regimul stării de alertă. Această ordonanţă a fost atacată la Curtea Constutiţională, dar nu a fost judecată, deci ea este în vigoare”, a precizat Augustin Zegrean.

Dacă este nevoie, însă, de a restricţiona drepturi fundamentale, atunci reglementările trebuie aprobate de Parlament, potrivit fostului președinte al Curții Constituționale.

Mai mult, fostul preşedinte al CCR spune că preşedintele României poate prelungi starea de urgenţă chiar şi câteva zile, până când proiectul Guvernului privind starea de alertă trece de Parlament.

 

(sursa: Mediafax)

×