x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Fosta soţie a lui Tăriceanu refuză să mai dea declaraţii în instanţă

Fosta soţie a lui Tăriceanu refuză să mai dea declaraţii în instanţă

28 Noi 2017   •   10:43
Fosta soţie a lui Tăriceanu refuză să mai dea declaraţii în instanţă
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Ioana Valmar, fosta soţie a lui Călin Popescu-Tăriceanu, a refuzat să fie audiată marţi, în calitate de martor, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în dosarul în care preşedintele Senatului este judecat pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea infractorului.

Ioana Valmar a fost chemată în instanţă pentru a fi reaudiată, în condiţiile în care ea a mai dat o declaraţie în acest dosar în aprilie 2017.

Judecătorii i-au amintit însă că, potrivit legii, poate refuza să dea declaraţii în calitate de fostă soţie a lui Tăriceanu. Ioana Valmar a anunţat că se prevalează de dreptul la tăcere şi nu mai vrea să fie audiată ca martor.

Procesul a continuat cu audierea avocatului Robert Roşu, care este trimis în judecată în dosarul Ferma Băneasa.

Avocatul a spus în sala de judecată că nu a avut niciun fel de relaţii cu Tăriceanu, dar l-a întâlnit pe acesta de câteva ori la diverse evenimente, în contextul în care el şi Ioana Valmar au fost, la un moment dat, colegi la o casă de avocatură.

Robert Roşu a dat detalii despre un contract de cesiune de drepturi litigioase privind Ferma Băneasa, încheiat între Paul al României şi firma Reciplia SRL, reprezentată de Remus Truică.

"A fost încheiat un contract de cesiune drepturi religioase între Paul al României şi Reciplia SRL şi l-am reprezentat pe acesta în mai multe proceduri administrative şi contencioase. Aceste proceduri s-au încheiat cu succes în privinţa a patru sau cinci imobile, toate prin hotărâri judecătoreşti irevocabile, inclusiv cu 46 de hectare la Snagov. Singurul bun retrocedat prin decizie administrativă a fost Ferma Băneasa. Decizia administrativă a fost dată pe 26 septembrie 2008 de Institutul de Cercetare şi Dezvoltare a Plantelor din Bucureşti. Şi această decizie administrativă a fost confirmată în instanţă prin decizie irevocabilă. După decizia administrativă de retrocedare, la aproximativ o lună, m-a sunat domnul Truică să îmi spună că doreşte să autentifice acest contract la biroul notarial al doamnei Ioana Tăriceanu. Am telefonat doamnei Tăriceanu a doua zi după discuţia cu Truică. Îmi aduc aminte că Truică mi-a spus ca doreşte autentificarea la biroul Ioanei Tăriceanu. El mi-a spus că e la masă cu premierul, chestiune pe care mi-am amintit-o după ce am revăzut mandatul de interceptare prezentat la momentul urmării penale. A doua zi, am vorbit cu doamna Tăriceanu, i-am spus că am fost sunat de Truică, iar ea mi-a cerut actele relevante pentru autentificare. Am trimis pe mail aceste acte. Când i-am spus pentru ce am sunat-o părea că ştie despre ce este vorba. Doamna notar a făcut un calcul după analizarea actelor şi cred că mi-a trimis suma taxelor pentru această autentificare", a relatat avocatul.

Robert Roşu a confirmat că a fost în Israel în anul 2009, unde a participat la serbarea zilei de naştere a consultantului Tal Silberstein, precizând că la petrecere i-a văzut pe Dan Andronic, Călin Popescu-Tăriceanu şi Remus Truică.

Următorul termen al procesului a fost stabilit pentru data de 30 ianuarie, când au fost citaţi pentru audieri Paul al României şi Dan Andronic.

Călin Popescu-Tăriceanu a fost trimis în judecată de DNA pe 7 iulie 2016 pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea infractorului.

Conform DNA, în cadrul actelor de cercetare privind retrocedarea nelegală a unei suprafeţe din pădurea Snagov şi a Fermei Băneasa, Tăriceanu a făcut, sub jurământ, la data de 15 aprilie 2016, declaraţii necorespunzătoare adevărului cu privire la aspecte esenţiale ale cauzei asupra cărora a fost întrebat şi nu a spus tot ce ştie în legătură cu împrejurări esenţiale, urmărind prin aceasta împiedicarea/îngreunarea tragerii la răspundere penală a inculpaţilor cercetaţi în dosarul trimis în judecată.

Procurorii afirmă că Tăriceanu a susţinut în mod nereal că nu a avut cunoştinţă despre retrocedarea către Paul Philippe Al României a unor suprafeţe de teren în Băneasa (fosta fermă regală) şi Snagov (trunchiul de pădure Fundul Sacului), despre implicarea inculpaţilor Tal Silberstein, Beny Steinmetz, Moshe Agavi şi a altor persoane în procedurile de retrocedare şi nici despre actele de vânzare-cumpărare vizând aceste bunuri.

Călin Popescu-Tăriceanu este acuzat că a mai făcut declaraţii necorespunzătoare adevărului şi nu a spus tot ce ştie despre relaţia cu inculpaţii Tal Silberstein, Dan Cătălin Andronic şi Remus Truică, despre întâlnirile şi discuţiile purtate cu acesta din urmă referitor la taxele notariale privind tranzacţionarea imobilelor menţionate şi modalitatea de dobândire şi valorificare a bunurilor revendicate. www.agerpres.ro

×
Subiecte în articol: Călin Popescu-Tăriceanu