x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Hărțuirea, pedepse blânde la noi

Hărțuirea, pedepse blânde la noi

de Dan Constantin    |    19 Oct 2017   •   12:35
Hărțuirea, pedepse blânde la noi

La 65 de ani, producătorul american Harvey Weinstein reușește să-și dărâme cariera și relațiile în urma scandalului declanșat de acuzele de hărțuire sexuală. Este acum exclus din organizații profesionale, asociații, prietenii îl repudiază. După sancțiunea morală cvasi-unanimă asupra lui Weinstein planează și spectrul condamnărilor penale. Justiția americană este drastică, fapta de viol, abuzul asupra unei victime neajutorate fizic fiind sancționată între 5 și 25 de ani de închisoare. Prescrierea în asemenea cazuri nu există, doar hărțuirea sexuală are un termen de cinci ani de la care poate fi reclamată. Numeroase vedete de film afirmă că au fost victimele lui Weinstein; producătorul spune că apropierile sexuale au fost consensuale, avocații lui respingând declarațiile actrițelor.

Cum sunt pedepsite în România cazurile de hărțuire sexuală?

La capitolul Infracțiuni contra libertății și integrității sexuale, art. 223 din Codul Penal incriminează hărțuirea sexuală, care este definită foarte clar: ,,Pretinderea în mod repetat de favoruri de natură sexuală în cadrul unor relații de muncă sau al unei relații similare, dacă prin aceasta victima a fost intimidată sau pusă într-o situație umilitoare. Fapta se pedepsește cu închisoare de la trei luni la un an, sau cu amendă. Acțiunea penală se pune în mișcare la plângerea prealabilă a părții vătămate”.

Art. 299 CP tratează cazul făptuitorului funcționar public care folosește funcția în scop sexual, considerată infracțiune de serviciu, fiind pedepsită cu închisoare de la trei luni la trei ani.

Cazurile de asemenea infracțiuni sunt însă rar pedepsite în România cu închisoare, victimele nedepunând plângeri sau instanțele admițând greu probele. Condamnarea la doi ani închisoare a unui profesor de la Universitatea Eftimie Murgu din Reșița pentru pretinderea de favoruri sexuale a fost fără ieșire - studenta era ofițer DGA sub acoperire.Cazul Harvey Weinstein, care face vâlvă în SUA, ar fi un subiect minor în România

 

×
Subiecte în articol: Harvey Weinstein hartuire sexuala