x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Scandalos! Dosarul Hexi Pharma s-a încheiat. Inculpații au scăpat pentru că faptele s-au prescris

Scandalos! Dosarul Hexi Pharma s-a încheiat. Inculpații au scăpat pentru că faptele s-au prescris

de Redacția Jurnalul    |    03 Mar 2023   •   19:34
Scandalos! Dosarul Hexi Pharma s-a încheiat. Inculpații au scăpat pentru că faptele s-au prescris

Curtea de Apel Bucureşti a dispus vineri încetarea procesului penal împotriva celor doi directori de la compania Hexi Pharma, Flori Dinu şi Mihai Leva, condamnaţi în primă instanţă la câte 3 ani de închisoare, după ce judecătorii au constatat că faptele de care sunt acuzaţi s-au prescris.

Iată ce s-a decis după 6 ani în instanțe.

Flori Dinu, directorul general al companiei Hexi Pharma, primise în ianuarie 2019, la Tribunalul Bucureşti (instanţa de fond), o condamnare de 3 ani de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi participaţie improprie la infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor; iar Mihai Leva, şef de producţie al firmei, fusese condamnat la 3 ani şi 8 luni de închisoare cu executare, potrivit Antena 3 CNN.

De asemenea, compania a fost obligată la plata unei amenzi penale de 2,6 milioane lei. Aceste pedepse au fost anulate vineri de Curtea de Apel Bucureşti, pe motiv că faptele s-au prescris.

Magistraţii au aplicat, ca şi în alte dosare importante din ultima vreme, deciziile Curţii Constituţionale privind prescrierea faptelor.

Reamintim că, în urma cercetărilor la acest caz a reieșit că, în cursul anului 2017, ar fi fost fabricate şi comercializate către diverse unităţi spitaliceşti de pe teritoriul naţional produse biocide utilizate la dezinfecţia suprafeţelor, care nu îndeplineau standardele de performanţă în distrugerea bacteriilor.

Mai exact, firma Hexi Pharma care producea şi comercializa dezinfectații folosiți în aproape toate spitalele din România a fost acuzată de: săvârșirea a 340 de infracțiuni de înșelăciune, din care 7 infracțiuni cu consecințe deosebit de grave) a infracțiunii de uz de fals, din care 61 de acte materiale de participație improprie la infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor.

Dan Condrea, patronul Hexi Pharma, a murit pe 22 mai 2016, într-un accident rutier în judeţul Ilfov. Condrea se afla într-o maşină ce avea sigla firmei pe care o conducea. Medicii sosiți la fața locului nu au mai putut salva viaţa şoferului.

×
Subiecte în articol: hexi pharma prescriere