x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Iasi, capul revoltei penitenciarelor. Detinutii ieseni sunt mult mai numerosi fata de cei de la alte penitenciare unde cei inchisi se revolta in aceste zile. Organele de ordine promit interventii ferme

Iasi, capul revoltei penitenciarelor. Detinutii ieseni sunt mult mai numerosi fata de cei de la alte penitenciare unde cei inchisi se revolta in aceste zile. Organele de ordine promit interventii ferme

de Cristinel C. Popa    |    13 Iul 2016   •   15:39
Iasi, capul revoltei penitenciarelor. Detinutii ieseni sunt mult mai numerosi fata de cei de la alte penitenciare unde cei inchisi se revolta in aceste zile. Organele de ordine promit interventii ferme

Administratia Nationala a Penitenciarelor a facut publica recent o situatie a protestelor la unele dintre penitenciarele din tara. Din aceasta reiese ca cei mai multi puscariasi grevisti ce si-au manifestat solidaritatea cu miscarile de protest se afla la inchisoarea de maxima siguranta din Iasi. Un numar mult mai mare fata de restul penitenciarelor zguduite de miscarile de protest.

La penitenciarul din Iasi, 480 de detinuti au refuzat hrana, fata de doar cinci la Penitenciarul Oradea, ca sa dam doar un exemplu. Detinutii de la opt penitenciare din 45, cate se afla pe cuprinsul tarii si-au manifestat nemultumirea fata de conditiile din inchisoare, conditii ce vizeaza imbunatatirea conditiilor de detentie, dorind eliminarea supraaglomerarii, participarea la activitati lucrative si educative, programe tv, servicii medicale, micsorarea cuantumului pedepsei cu inchisoarea si a termenelor stabilite de comisia pentru liberare. Iata estimarea pe penitenciare a situatiei in ce priveste protestele: la Penitenciarul Iasi, 480 de detinuti au refuzat hrana, iar la Penitenciarul Poarta Alba, doar 50 de detinuti au refuzat hrana.

La Penitenciarul Botosani, detinutii isi exprima nemultumirile prin lovirea gratiilor, opt detinuti au escaladat pavilionul unei sectii de deținere, 43 de detinuti au refuzat hrana, personalul unitatii a fost alarmat, a fost solicitat sprijinul Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Botosani.

La Penitenciarul Oradea, cinci detinuti au refuzat hrana, la Penitenciarul Miercurea Ciuc, 81 de detinuti au refuzat hrana. La Giurgiu, un  detinut a refuzat hrana, la Vaslui, detinutii protesteaza verbal, 43 detinuti au refuzat hrana, iar la Penitenciarul Braila, doar noua detinuti au refuzat hrana.

 

Organele de ordine sunt hotarate sa intervina cu fermitate in continuare pentru inabusirea revoltelor

 

“In situatia in care detinutii vor incalca prevederile legale privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate, precum si cele ale regulamentului de ordine interioara, administratia locului de detinere va actiona gradual pentru restabilirea ordinii. Avand in vedere implicatiile medicale, accentuate si de perioada caniculara, Administratia Nationala a Penitenciarelor isi exprima public ingrijorarea fata de protestele exprimate sub forma refuzului de hrana. Subliniem ca la nivelul tuturor unitatilor, angajatii au purtat discutii individuale si colective cu persoanele implicate in aceasta forma de protest si au incercat identificarea unor solutii care sa raspunda problemelor semnalate. Administratia Nationala a Penitenciarelor si unitatile subordonate respecta dreptul la libertatea de exprimare a persoanelor custodiate, atata vreme cat nu sunt puse in pericol viata, sanatatea ori integritatea acestora. In acest sens, personalul monitorizeaza indeaproape situatia, fiind in dialog permanent cu detinutii nemultumiti”, se arata intr-un comunicat dat publicitatii de Admninistratia Penitenciarelor.

×
Subiecte în articol: iasi revolta penitenciare penitenciar