x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie IJ despre afirmaţiile vicepreşedintelui CSM Cristian Ban: Distorsionare profundă a realităţii, scenarii alarmiste

IJ despre afirmaţiile vicepreşedintelui CSM Cristian Ban: Distorsionare profundă a realităţii, scenarii alarmiste

07 Noi 2017   •   21:40
IJ despre afirmaţiile vicepreşedintelui CSM Cristian Ban: Distorsionare profundă a realităţii, scenarii alarmiste
Sursa foto: Creatas/Getty Images/Creatas RF

Inspecţia Judiciară susţine că interviul dat marţi de procurorul Cristian Ban, vicepreşedinte al CSM, conţine o serie de informaţii eronate privind activitatea IJ, iar afirmaţiile acestuia sunt "scenarii alarmiste" şi "o distorsionare profundă a realităţii".

"În ciuda permanentei referiri la necesitatea apărării interesului superior al sistemului judiciar, foarte multe dintre susţinerile cuprinse în cadrul interviului reprezintă o distorsionare profundă a realităţii care decredibilizează Inspecţia Judiciară şi conducerea acesteia în încercarea de a le atrage într-o zonă străină de misiunea conferită de lege. Astfel, susţinerea că procedura de numire şi revocare în şi din funcţie a inspectorilor judiciari cu funcţii de conducere şi de execuţie nu este nici obiectivă şi nici transparentă este lipsită de orice argumentare, fiind, ca atare, o simplă afirmaţie, fără suport obiectiv având în vedere că toate concursurile organizate de Inspecţia Judiciară au fost validate, potrivit legii, de Plenul CSM. Nu cunoaştem raţionamentul domnului procuror Ban care i-a permis să concluzioneze în sensul că viitoarea Inspecţie Judiciară se va afla sub control politic, atâta vreme cât toţi judecătorii şi procurorii au primit acelaşi proiect de lege în cuprinsul căruia nu există dispoziţii care să conducă la astfel de concluzii", declară Inspecţia Judiciară.

Potrivit IJ, afirmaţiile lui Cristian Ban sunt "scenarii alarmiste", care "facilitează manipularea în vederea aderării la o idee periculoasă".

"Considerăm că este foarte grav ca un membru al Consiliului Superior al Magistraturii să lanseze în spaţiul public scenarii alarmiste privind cursul relaţiilor dintre clasa politică şi magistraţi, caracterizat printr-o pretinsă stare de beligeranţă. Asemenea scenarii, prin temerea indusă în rândul judecătorilor şi procurorilor, facilitează manipularea în vederea aderării la o idee periculoasă, promovată de asemenea în cadrul interviului, în sensul căreia Inspecţia Judiciară nu ar fi decât un 'instrument' utilizat de clasa politică pentru exercitarea de presiuni asupra magistraţilor şi membrilor Consiliului Superior al Magistraturii care vor 'deranja'. În alt registru, domnul procuror menţine în opinia publică, dar şi în rândul magistraţilor dubiul cu privire la existenţa unui alt scop decât cel legal al controlului efectuat de curând de Inspecţia Judiciară la Direcţia Naţională Anticorupţie, apreciind, departe de adevăr, că s-ar fi dorit vânarea 'cu orice preţ' a unor erori punctuale administrative, de natură să distorsioneze realitatea", mai spune Inspecţia Judiciară.

În opinia IJ, prin modul de formulare a răspunsurilor privind soluţiile pentru o pretinsă "situaţie explozivă" la Inspecţia Judiciară, procurorul Cristian Ban lansează un "atac voalat" la adresa inspectorul-şef.

"Ceea ce trebuie să cunoască toţi judecătorii şi procurorii, precum şi publicul este că în cadrul interviului continuă să se dezinformeze cu privire la motivul pentru care instanţa de judecată a desfiinţat regulamentul modificat, adevăratul motiv fiind încălcarea flagrantă a legii de către Plen şi nicidecum inexistenţa aprobării inspectorului-şef, întrucât acesta nu are o astfel de competenţă legală. Pe de altă parte, opinia publică trebuie să cunoască faptul că propunerile de modificare a Legii 317/2004 în privinţa Inspecţiei Judiciare au fost transmise Ministerului Justiţiei înainte de modificarea Regulamentului ceea ce denotă graba în preluarea controlului total asupra procedurii de recrutare a inspectorilor judiciari. Mai mult, în interviu sunt calificate drept aberante unele dispoziţii legale care au fost declarate de CCR ca fiind constituţionale încă din anul 2012. (...) Potrivit actualelor reglementări, Inspecţia Judiciară nu se află şi nici nu ar fi recomandabil să se afle în coordonarea Consiliului Superior al Magistraturii, astfel cum s-a susţinut, cu insistenţă, în cadrul interviului. Coordonarea la care se face referire vine în contradicţie cu principiul independenţei operaţionale a Inspecţiei şi cu 'totala independenţă funcţională' în care, potrivit domnului procuror, s-ar afla în prezent Inspecţia Judiciară", mai arată IJ.

Inspecţia Judiciară a transmis AGERPRES o serie de clarificări cu privire la interviul acordat marţi site-ului ziare.com de procurorul Cristian Ban.www.agerpres.ro

×