x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Încă o lovitură dată DNA de Completul de 5 de la Înalta Curte

Încă o lovitură dată DNA de Completul de 5 de la Înalta Curte

de Ion Alexandru    |    10 Iul 2017   •   13:10
Încă o lovitură dată DNA de Completul de 5 de la Înalta Curte
Sursa foto: Creatas/Getty Images/Creatas RF

Completul de 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție a dat, la sfârșitul săptămânii trecute, o nouă lovitură Direcției Naționale Anticorupție, respingând contestația procurorilor la decizia de ridicare a controlului judiciar instituit pe numele fostului deputat PSD Cristian Rizea. Măsura a fost ridicată, la sfârșitul lui iunie, tot de ÎCCJ, instanța considerând că nu există probe pentru menținerea ei.

 

“Respinge ca nefondată contestația formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupţie împotriva încheierii din data de 23 iunie 2017, pronunțată de ÎCCJ – Secția Penală în dosarul 1291/1/2016, privind pe intimaţii inculpați Cristian Rizea și Lucian Colțea. (…) Cheltuielile judiciare ocazionate de soluționarea contestației DNA rămân în sarcina statului. (…) Onorariul apărătorilor desemnați din oficiu, până la prezentarea apărătorilor aleși, în sumă de câte 40 de lei, se avansează din fondurile Ministerului Justiției. Definitivă”, se arată în Decizia Completului de 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Procurorii DNA au încercat, astfel, fără succes, să întoarcă hotărârea luată, în data de 23 iunie 2017, de Secția Penală, care a decis să revoce măsura preventivă a controlului judiciar față de Cristian Rizea și Lucian Colțea. Instanța de fond a hotărât astfel, invocând faptul că măsura preventivă se revocă în cazul în care au încetat temeiurile care a determinat-o sau dacă au apărut indicii noi din care rezultă nelegalitatea măsurii. “Această măsură preventivă poate fi dispusă dacă există probe sau indicii temeinice din care rezultă suspiciunea rezonabilă că o persoană a săvârșit o infracțiune”, se motivează în decizia de la fond.

Fostul deputat PSD a fost trimis în judecată de DNA în martie 2016, la scurt timp după ce acesta și-a anunțat intenția de a candida la Primăria Sectorului 5. Împreună cu Rizea, a mai fost trimis în judecată și omul de afaceri român, cu cetățenie americană, Lucian Colțea, cei doi fiind acuzaţi de trafic de influență, cumpărare de influență, spălare de bani și influenţarea declarațiilor. Potrivit DNA, Rizea ar fi primit de la Colțea, în anul 2009, 300.000 de euro, în schimbul intervenției la RA-APPS și la Primăria Chiajna, astfel încât să fie rezolvate anumite interese personale ale cetățeanului american, respectiv ca familia acestuia să obțină dreptul de proprietate asupra unui teren aflat în litigiu cu Primăria Chiajna. Promisiunea ar fi fost chiar materializată.

 

Cei 300.000 de euro primiți de Rizea ar fi fost disimulați în patru contracte fictive de împrumut. După demararea anchetei, Rizea ar fi încercat să influențeze doi martori să nu declare nimic la DNA, promițându-le că, dacă va ajunge primar la Sectorul 5, le va oferi gratis un spațiu comercial, în cartierul Cotroceni, pentru a-și deschide o clinică medicală.

 

Cristian Rizea este un prieten apropiat al generalului SRI Elena Istode, zisă “Anaconda”, “șefa acoperiților”, alături de care și-a petrecut, în 2008, un concediu pe Coasta de Azur

 

 

×
Subiecte în articol: Cristian Rizea