Declarația Liviei Stanciu, Președinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție care a comentat votul de la alegerile locale pune în lumină o viziune contorsionată asupra aplicării legilor și, într-un cadru mai larg, a democrației. Faptul că au câștigat funcții de primar candidați cu probleme în curs în fața Justiției a stârnit mânia șefei ÎCCJ .
,,Mie nu mi se pare o normalitate să fie votați astfel de oameni, chiar dacă operează prezumția de nevinovăție în ceea ce îi privește, până la momentul pronunțării unei hotărâri de condamnare. Știți foarte bine bine care a fost punctul meu de vedere în ceea ce privește și pe cei condamnați la pedeapsa cu suspendare condiționată, cum era înainte, sau suspendarea sub supraveghere. Îmi mențin acelați punct de vedere”, a spus Livia Stanciu după ce a ieșit de la ședință de plen a CSM din 7 iunie.
Livia Stanciu transmite în spațiul public un blam alegătorilor, zecilor de mii de cetățeni care au votat candidați care i se par indezirabili magistratului de la instanța supremă. Dat fiind că votul este legat de convingeri și opțiuni politice, libere de constrângeri, după precedentul anchetelor sumare de la referendum, oamenii care au votat în cabine,cu păstrarea secretului, se pot teme de consecințe, ei fiind în afara ,,normalității”, după opinia Liviei Stanciu.
Șefa ÎCCJ pune totodată explicit între paranteze dreptul de a fi ales al cetățenilor care nu au restângeri ale drepturilor garantate de Constituție. Mai grav, Livia Stanciu dă o interpretare sumară și periculoasă prezumției de nevinovăție, devenită în cazurile concrete vizate ale primarilor aleși,prezumție de vinovăție. Cum vor decurge în continuare în Justiție procesele și procedurile primarilor deja aleși cărora Livia Stanciu aproape că le-a invalidat mandatul dat de alegători?
Parlamentari, oameni politici, analiști îngrijorați de declarațiile Liviei Stanciu ,de consecințele acestora, care deschid cale spre soluții arbitrare în Justiție, au considerat că se impune demisia din funcția de Președinte al ÎCCJ.Inspecția Judiciară și CSM nu au comunicat dacă s-au autosesizat față de declarațiile Liviei Stanciu, care pot aduce atingere prestigiului sistemului judiciar în ansamblu, să nască suspiciuni asupra soluțiilor date în cauzele instrumentate de procurori și aflate în instanțe.